Fortsätt till huvudinnehåll

Brutalt och snyggt men svår att förklara

True Detective
Skapare: Nic Pizzolatto
I rollerna: Woody Harrelson, Matthew McConaughey m.fl.
Säsong 1 finns ute nu på HBO

Polisen Martin Hart (Woody Harrelson) får en ny partner, Rust Cohle (Matthew McConaughey), och deras första fall ihop blir att lösa ett brutalt mord på en ung kvinna. Det här hände på 90-talet, i nutid försöker två andra poliser reda ut vad hände. Rust har blivit alkoholiserad och har sedan länge lämnat poliskåren medan Martin lever singelliv och hankar sig fram som privatdetektiv. Allt eftersom möter dåtid nutid och vad som hänt leder till vad som komma skall. 

Det är oerhört svårt att försöka förklara vad den här serien handlar om för lite av meningen med den är just att dåtid och nutid bryggas ihop allt eftersom med olika händelser. Man vet att dessa två poliser var partners, var involverade i ett fall och man vet att de i nutid inte längre pratar med varandra och att något hände någonstans däremellan. Ni måste helt enkelt bara lita på mig när jag säger att ni måste se den!

Men något som vi faktiskt kan prata om är hur otroligt snygg den här serien är, både fotot i sig och hur det är regisserat. Den amerikanska södern har sällan varit så här vacker och stämningsfull. Det är fantastiskt i allt från landsskapsvyer till att olika scener är filmade ur precis rätt vinkel. Och för att inte tala om musiken, den är riktigt bra och genomtänkt genom hela serien. 

Säsong ett av True Detective består at åtta fantastiska avsnitt som tyvärr tar slut alldeles för snabbt. Jag vill ha mer samtidigt som jag så klart inser, efter att ha sett hela serien, att det nog inte kommer bli bra. Matthew McConaughey ska ha tackat nej till allt vad säsong 2 heter av den här serien så det återstår att se om skaparna kan hitta något nytt att spinna vidare på. 
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.