Fortsätt till huvudinnehåll

En riktig serieklassiker är tillbaka!

Dylan Dog: vila i frid - Paola Barbato

En ung tjej har varit död i tre år men hon sitter fast i de levandes värld. Detektiven och tjejfavoriten Dylan Dog tar sig an fallet och ska försöka finna ett sätt att leda Lula vidare till andra sidan. Genom att få ta del av hennes egna minnen och genom att försöka hitta ledtrådar, både kring hennes dödplats och på andra mer eller mindre väntade platser. Dylan Dog blir nästan tokig av att dela minnet med den döda Lula men han ger inte upp i första taget. 

I några år har jag sneglat i butikers seriehylla och försökt hitta något att ta mig an men jag vill inte påstå att jag hittat något. För några år sedan var serier kanske inte det hetaste heller men nu är serier verkligen på gång. Vi har dels samhällskritiska och humoristiska serier som fullkomligt exploderar på den svenska marknaden, dels har vi serier på temat skräck och fantasy. Jag har tidigare skrivit om bland annat Liv Strömqvists fantastiska seriealbum, hon har både varit sommarpratare och skrivit teater. Serien The walking dead kom ut på svenska i och med TV-seriens enorma framgång och den ser man i tidningsställ överallt. Game of Thrones har kommit som serie, Stephen Kings Mörka tornet likaså. Mitt i den här serieuppgången ger Ades Media ut en italiensk skräckserieklassiker och timingen kan inte vara bättre. 

Ett seriealbum med en episod på cirka 100 sidor är helt perfekt tycker jag,  det tar inte särskilt lång tid att läsa men tillräckligt långt för att man ska komma in i berättelsen. Jag måste erkänna att när jag läste Vila i frid kände jag mig lite som när jag var liten och läste Kittyböcker eller när jag såg på Scooby Doo. Det är övernaturligt och det är mysterier. Det är lite töntigt men på ett charmigt sätt. Den är härligt tecknad med en fantastisk blandning av små serierutor med närbilder och detaljstudier och stora bilder med massa action och stora landskap. Det finns ett härligt flöde i serien, ett fint samspel mellan bild och text där det ena inte tar för mycket uppmärksamhet ifrån det andra utan de skapar en perfekt harmoni. 

Del två i serien om Dylan Dog, De sista ljuva åren,  kommer ut 30/3. En recension av den kommer upp på bloggen inom kort!

Recencionsex från Ades Media

Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.