Fortsätt till huvudinnehåll

Vad hände med Piki?

Baby Jane - Sofi Oksanen

Före: Piki lämnar sällan sin lägenhet och om hon gör det är det för att festa på någon av Helsingfors gaybarer. När pengarna börjar tryta inleder hon och hennes flickvän, berättarjaget, en karriär inom att sälja använda underkläder via telefonbeställningar. Piki lider av panikångest och har aldrig fått rätt behandling för sin sjukdom, hon blir allt mer instängd och allt mer beroende av sina vänner för att över huvud taget överleva. 

Efter: Berättarjaget lever nu ett känslomässigt begränsat liv ihop med Joonathan. Hon är inte intresserad av att umgås med hans vänner utan är hellre för sig själv. Hon njuter aldrig av deras samliv och Joonathan lever i tron att allt är som det ska. Hon ligger hellre i sitt badkar i flera timmar och drömmer sig tillbaka till tiden med Piki. 

Så, vad hände egentligen med Piki?

Sofi Oksanens andra roman Baby Jane har sina likheter med hennes övriga böcker med tanke på de starka kvinnobilderna och kärleksrelationerna men den skiljer sig också mycket ifrån hennes estlandskvartett då den maffiga historiska handlingen så klart saknas. I Baby Jane är det i stället flera starka karaktärer som håller upp hela berättelsen. Som läsare får man uppleva livet med depression och panikångest inifrån, genom karaktärernas sätt att handskas med det. Det kan kännas lite diffust och kanske att någon som aldrig haft panikkänslor kan härleda karaktärernas beteenden till sjukdom. Jag har hört Oksanen berätta om romanen och att hon hade väldigt lite stoff om just panikångest så det kanske kan vara en förklaring till det. 

Oksanen berättar precis lagom mycket i sina romaner. Hon kan väldigt ingående beskriva ett par strumpbyxor som någon har på sig men samtidigt lämna väldigt mycket osagt om sina karaktärer. Det finns till exempel två bifigurer, Joonathan och Bossa, som ändå har stora roller i berättelsen men som man egentligen inte vet något om. De skapar snarare bara mer frågor än vad de besvarar. 

Om ni är intresserade av skruvade karaktärer som är lite nötta i kanten och rör sig i gayvärlden så ska ni läsa den här men om ni annars läser Oksanen enbart för det historiska perspektivet så bör ni vara medvetna om att det här är något helt annat. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.