Fortsätt till huvudinnehåll

En liten brittisk stad med många hemligheter

Broadchurch
Regi: James Strong, Euros Lyn
I rollerna: David Tennant, Olivia Colman, Arthur Darvill m.fl
Seriestart i svensk TV på TV4 19/8 kl 21:00

I den lilla engelska kuststaden Broadchurch hittas 11-årige Danny död på stranden. Kriminalinspektör Alec Hardy (David Tennant) har precis anlänt till Broadchurch för att få en lugnare tillvaro i sin karriär men blir direkt involverad i en mordutredning. Vid sin sida har han den lokala polisen Ellie Miller (Olivia Colman) som känner Danny och hans familj väl. Tillsammans navigerar de två poliserna genom staden och dess invånare till sanningen om Dannys död. I staden finns många begravda hemligheter, invånare som vet mer än vad de säger och ivriga reportrar som försöker gräva fram scoop på sina egna villkor. 

Ska jag vara helt ärlig så ville jag se den här serien enbart för att Tennant hade en huvudroll då jag är ett stort Doctor Who-fan och då jag tycker att Tennant gjorde en fantastisk doktor. Men det tar bara någon minut av inledningen av första avsnittet för att inse att det här faktiskt kan vara något. Utöver Tennant finns flera stora brittiska skådespelarnamn med i serien, Olivia Colman från filmen Tyrannosaur, Arthur Darvill som hade en stor roll som medresenären Rory i Doctor Who efter Tennants tid, David Bradley som spelar vaktmästaren Filch i filmerna om Harry Potter och Adam Wilson som spelar sonen i serien om Mr Selfridge. 

Det här är en lågmäld och långsam deckarhistoria i bästa brittiska anda. Det är ingen CSI med en massa action och massmördare utan det är ett enda fall som synas i alla sömmar. Den påminner mer om en blandning mellan Morden i Midsomer och The killing. Även om utredningen så klart tar en stor del i serien så är den inte allt utan en stor och viktig del i den är vad som händer med människorna och samhället när det ofattbara sker. Invånarna misstänker varandra, misstror sina närmaste och gamla hemligheter kommer fram och förvrängs. Det finns mycket att tänka på, man känner med alla karaktärer och upplösningen kommer som något av en käftsmäll. 

Fotot i Broadchurch är i en klass för sig, det är fantastiskt vackert det brutala temat till trots. England visas från sin bästa sida med de oändliga klipporna och det vilda havet vars kraftfulla vågor slår mot de långa stränderna. Det blåser, det är ruggigt men det är vackert. 

Jag är absolut ingen deckarfantast så när jag säger att ni borde se den här serien så borde ni verkligen se den här serien. Om ni, som jag, inte orkar vänta och se ett avsnitt  i veckan så går det att köpa serien på DVD bland annat i BBC:s shop. USA ska självklart göra en egen version av serien, även om den sänds på BBC America. En andra säsong av den brittiska serien är planerad, det ska bli intressant att se vad den kommer att handla om.

Kommentarer

  1. Jag är fortfarande i det stadiet att jag vill se serien enbart för Tennant (jag är ju människan som bokat teaterbiljett i London enbart för att Tennant spelar huvudroll), hoppas på att första avsnittet ska ge mig ännu fler orsaker att fortsätta titta :-) Ditt älsk ger mig goda förhoppningar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.