Fortsätt till huvudinnehåll

Doktor Joseph - Andreas Roman

Joseph är en ganska lugn och stillsam man som lever ett helt normalt svensson-liv med fru och barn. Eller åtminstone gör han sitt bästa för att leva ett normalt liv. Joseph är nämligen en f.d. voodoopräst från Haiti, och ibland kliar det alldeles förfärligt mycket i fingrarna efter att få syssla med voodoon igen. Han har dock lovat sin hustru att hålla sig ifrån det, och hittills har det gått bra - tills den dag han får sparken från sitt arbete på Försäkringskassan. Detta sätter igång en lång kedja av händelser och drar upp en hel del hemligheter från Josephs tidigare liv på Haiti till ytan. En ondsint person kallad Domaren dyker upp för att utkräva hämnd för en gammal oförrätt som han anser är Josephs fel. Och han drar sig inte för att döda varenda person som Joseph håller kär.

Vad roligt att läsa en bok som handlar om voodoo, jag tror faktiskt inte att jag någonsin har gjort det förut. Doktor Joseph är dessutom första delen i en serie med namnet Stockholm Vodou, så vi kan se fram emot fler i samma stil. Andreas Roman (vilket otroligt passande namn för en författare) skriver väldigt bra och stundvis är Doktor Joseph väldigt mörk, obehaglig och blodig. Detta varvas dock med en hel del humor som visserligen är ganska fyndig, men som jag gärna varit utan - jag gillar ju när det blir riktigt mörk och kuslig stämning och vill helst inte att denna ska lättas upp med ett och annat skämt. Boken handlar inte bara om voodoo, utan även om relationen mellan Joseph och hans fru Bea. En relation som fått utstå en hel del påfrestningar och blivit ganska så sliten. Jag tycker att Roman beskriver detta väldigt bra och trovärdigt, det gör nästan ont i hjärtat under de delarna av boken.
Handlingen är spännande, voodoon finns överallt i Stockholm och särskilt i Gamla Stan där många småbutiker säljer voodoo-prylar lite sådär under disken, för den som vet vad den ska fråga efter.

Jag gillar boken, och ser mycket fram emot nästa i serien. Om du blir sugen på att läsa Doktor Joseph kan du hitta den antingen här eller här.

Ett stort tack till Massolit Förlag för recensionsboken!

Kommentarer

  1. Jag håller på och läser den nu, har inte kommit så långt men än så länge verkar den bra :)

    SvaraRadera
  2. Verkar trevlig :) Speciellt omslag! /Bokdetektiven

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.