Fortsätt till huvudinnehåll

På spaning efter den vecka som gått - 49

Kanske lite förra veckans nyheter, men nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris 2013 har anlänt. De nominerade är:

Danmark
Josefine Klougart - Én af os sover
Kim Leine - Profeterne i Evighedsfjorden

Finland
Rosa Liksom - Kupé nr. 6
Ulla-lena lundberg - Is

Island
Hallgrímur Helgason - Konan við 1000º - Herbjörg María Björnsson segir frá 
Guðmundur Andri Thorsson - Valeyrarvalsinn

Norge
Nils-Øivind Haagensen - God morgen og god natt
Ole Robert Sunde - Krigen var min families historie

Sverige
Lars Norén - Filosofins natt
Johannes Anyuru - En storm kom från paradiset

Färöarna
Jóanes Nielsen - Brahmadellarnir

Grönland
Mariane Petersen - Piniartorsuit

Det samiska språkområdet
Sollaug Sárgon - Savvon bálgáid louttastit

Åland
Ulla-Lena lundberg - Is

Jag har bara läst Leine från Danmark av årets nominerade och han är väl värd priset. Rosa Liksom har jag hemma och är otroligt nyfiken på. Annars viftar jag så klart med en liten isländsk flagga. Men är det inte lite konstigt att Ålands enda representant även är representant från Finland? Kunde inte en person till fått vara med i stället?

En annan trevlig nyhet är att Novellix nu finns på Spotify, fyra noveller finns nu där att lyssna på inlästa av författarna själva. Jag har lyssnat på Jens Lapidus Heder och det fungerade utmärkt, förutom att spår två och tre kom i omvänd ordning, även om jag inte ens hade på shuffle.

Det har väl knappast gått någon förbi att det varit bråk i finlitteraturvälrden i veckan? Akademiledamöterna Göran Malmqvist och Per Wästberg har haft hotfulla mailkonversationer med poeten och översättaren Li Li från Kina. Det är så klart allvarligt att det finns 136 fel i en översättning av Tranströmers dikter, så som att "kantarell" blivit "karamell" men sättet det här yttras på känns ju ganska sandlådeaktigt. De verkar dock måna om sina formuleringar, "Jag ska förgöra honom, som man krossar en lus med tumnageln" skulle kunna vara taget ur en dikt.

En, för mig, riktigt rolig nyhet är att favoritboken Jonathan Strange & Mr Norrell ska bli BBC-serie. Jag läste boken när den först kom ut på svenska eftersom det påstods komma en filmatisering samma år, året var 2005 och ingen film finns än. Jag känner lite att jag tror på det här först när jag ser det, men en serie om sex avsnitt med namnkunniga filmskapare låter som en dröm.

En del tråkiga boknyheter i veckan, giganterna Bonnier och Norstedts sparar och drar ner på utgivningen. Bokmarknaden står still, eller till och med backar men det verkar vara facklitteraturen som är och blir lidande. Det talas om e-böcker i sammanhanget, det är väl inte billigt att satsa på detta nya och ganska osäkra format men det är ett måste om man ser till till exempel USA:s utveckling. Jag börjar så klart tänka på min relation till bokköp, hur ser en läsare ut idag? Vad kan få folk att läsa och köpa mer böcker? Själv köper jag sällan inbundna böcker, bara de som jag verkligen vill läsa på en gång. Måste man verkligen ge ut varenda bok i inbundet format? Om man kunde hitta ett format som till exempel danskt band för runt hundralappen i e-bokhandlarna, och att e-boken ligger däromkring också, skulle nog jag köpa fler nya böcker. Och jag tror på e-bocken, och tycker mig se begynnande förändringar redan under hösten. Till exempel Dito har haft 50-nyanser boken för runt hundralappen ett par veckor före pappersboken kommit ut, dundersuccé tycker jag! Och Modernista har haft fina erbjudanden på sina böcker, också hos Dito, där man under en dag var kunnat köpa deras böcker som e-bok för pocketpris. Och i en undersökning mailad till sina medlemmar av ljudbokstjänsten Storytel frågar de om man skulle vara intresserad av att även prenumerera på e-böcker också. Jag tror att förlagen går allt med över till att läsa manus på plattor och att de mer och mer inser smidigheten i digitala böcker. För mig som recenserar böcker tar jag mer än gärna emot recensionsböcker i digitalt format och jag tror stenhårt på e-bocken.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.