Fortsätt till huvudinnehåll

Processen - John Grisham

David Zinc arbetar som advokat på den prestigefyllda advokatbyrån Rogan Rothberg. Han jobbar mer eller mindre dygnet runt och tjänar gott om pengar. En morgon, i hissen på väg upp till åttionde våningen där kontoret ligger, får han dock ett sammanbrott. Han bestämmer sig för att åka ned igen, gå därifrån och aldrig mera återvända.

En bit därifrån ligger den inte lika prestigefyllda tvåmansfirman Finley&Figg. Wally Figg och Oscar Finley är också advokater, och specialiserar sig på skilsmässomål, försäkringsärenden och liknande fall. Allt som är snabbt avklarat och ger dem tillräckligt med inkomst för att hålla huvudena över vattenytan. Wally är alltid på jakt efter "det stora målet", en masstämning som skall ge dem gott om klöver och göra dem attraktiva för nya klienter med större mål. En dag råkar han på ett case som verkar vara just ett sådant; en stor masstämning av ett läkemedelsföretag. I samma veva dyker David upp på den lilla byrån och söker arbete. Nu är de tre advokater varav åtminstone en har en examen från Harvard, och de är redo att ta sig an ett av de största läkemedelsföretagen i hela landet. Eller egentligen inte, men de tänker göra det ändå.

Jag gillar Grisham, han har ett pedagogiskt sätt att lotsa läsaren genom det snåriga och ofta ganska ologiska juridiska systemet i USA. Precis som hans tidigare böcker är Processen spännande, stundtals ganska så rolig och håller ett högt tempo. Under tiden jag läser boken så ser jag ofta scenerna framför mig som på film - det är inte konstigt att ett flertal av Grishams böcker har blivit filmatiserade för de känns liksom naturliga i det formatet.
Processen är en historia om hur den lilla människan kämpar mot det stora bolaget, ett ofta representerat tema i Grishams böcker (som jag verkligen gillar!). Den är inte särskilt förutsägbar, den tar endel vändningar som man inte är med på så gång på gång skakas man liksom om litegranna. Gillar man rättegångs/advokatböcker så rekommenderar jag denna!

Finns att köpa här och här.

Tack så mycket, Albert Bonniers Förlag, för en riktigt bra recensionsbok!

Kommentarer

 1. Det är precis det där jag gillar med Grisham, den här boken vill jag gärna läsa också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag verkligen att du skall göra! :)

   Radera
 2. Gillar Grishams böcker som ofta speglar juridikens korridoren. han skriver superbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut - han är mycket duktig på att skildra hela rättssystemet i USA på ett begripligt sätt. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.