Fortsätt till huvudinnehåll

Nio år hjärtat, nio år!

Jag gillar siffran nio, jag vet inte riktigt varför, men jag gillar den. Just idag är det nio år sedan jag blev mer än vän med min kärlek och av någon anledning känns det speciellt med just nio. Nu är det här en bokblogg så då är det väl på sin plats med ett sentimentalt inlägg relaterat till just böcker.

Vi har känt varandra i många år, minst 13 (som också är en ganska fin siffra) men mitt första bokminne är nog från Roskildefestivalen 2002. Det var ganska kallt och pissigt väder så det blev en del tid inne i tälten. Du hade med dig en ytterst sliten Bilbo som du låg och läste i tältet. Jag hade läst den när jag åkte bil runt Island året innan och jag tyckte väl att den var ganska tråkig men du står på dig om att den är bättre än Härskarringen än idag. Den slitna kopian av Bilbo står för övrigt idag i vår bokhylla hemma och jag tänker på det här varje gång jag får syn på den.

För något mer än nio år sedan hade jag just påbörjat mitt andra år på högskolan, jag började då läsa mitt huvudämne Litteraturvetenskap. Vi började läsa antika verk, så klart, och det var inte lätt att vare sig läsa eller analysera. Strax efter den 18.e oktober 2003 hade jag min första Littvet-tenta, jag minns att jag fick full pott på en essäfråga om Dantes Den gudomliga komedin och efter det fikade vi på Waynes coffee i Halmstad. Därefter gick det bara utför, jag satte alltid umgänge med dig före studierna. Jag läste dubbla kurser och hade en vecka sju böcker att läsa och jag vet ärligt talat inte hur jag lyckades men det gjorde jag. Jag minns att jag läste min första e-bok på datorn för att kunna prata med dig på ICQ samtidigt (det var ungefär som MSN för er ungdomar som inte känner till det här), det var Gösta Berglings saga av Selma Lagerlöf. Jag hade med mig mina kursböcker till dig och läste på morgonen medan du fortfarande sov eller när du spelade datorspel. Någonstans i den här vevan skulle du läsa klassiker och du läste Kafka och Idioten av Dostojevkij. Den sista sidan i Idioten saknades och vi gick och klagade på biblioteket. Jag minns inte ens vad de sa, men bibliotekarien brydde sig inte mycket om det, den stpr säkert där än idag utan sista sidan.

Efter min examen flyttade vi ihop i Töreboda för att du skulle börja studera. Det är 2005 och jag läste Mr Norrell och Jonathan Strange, en tegelsten som inte är smidig att släpa på, men vad gjorde man före läsplattans tid? Den är helt sned och naggad efter mitt släpande. Du läste den efter mig och tyckte om den du med. När vi flyttade in till Skövde kändes det som att hälften av vår flyttlass var mina böcker, och nu har jag säkert fyra gånger fler. Jag orkar inte ens tänka på hur det skulle gå att flytta, jag bävar inför att packa och släpa på alla dessa böcker!

År 2009 gjorde vi vår första utlandsresa ihop. vi besökte den underbara staden Rom. På vägen hem var jag dödsförkyld och vi fick springa mellan transfers och flyg på grund av ständiga förseningar. På planet hem läste jag del tre i Twilightserien och du läste del två. jämte mig sitter en kille som läser del fyra, på spanska. Vi ser på varandra och flinar. Spanjoren säger att den del jag läser är riktigt spännande.

År 2010 började jag blogga om böcker, så klart med fullt stöd från dig. Det var lite läskigt och spännande på samma gång. Det ledde till att jag läser mycket mer och att jag läser böcker som jag aldrig hade läst annars. Det ledde också till en massa nya och likasinnade bokvänner. Någonstans på vägen slutade du välja dina böcker själv och har på något sätt överlåtit väljandet helt åt mig. Du vill läsa thrillers och jag kan inget om det. Det känns som att jag är ute på hal is, för snart får jag slut på Flynn- och Frenchkopior så du kanske ska börja läsa nåt annat?

Det finns säkert flera andra bokminnen, men jag tror inte att någon orkar läsa om alla böcker jag läst de senaste nio åren. Jag vill bara med det här säga att jag älskar dig mer än allt, till och med mer än mina böcker. (Men tro inte att det betyder att jag tänker göra mig av med dem).

Nob Hill i San Francisco 2012

Kommentarer

 1. Naaw, vad fint skrivet, rolig genomgång! Och ICQ, det hade jag nästan glömt, chattade med mitt ex på det :D Och jag vet inte heller hur jag hann studera litt.vet samtidigt som jag träffade Mr Bokbabbel för sju år sedan :)
  Hurra för er!

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint! Kärlek och bokkärlek :)

  SvaraRadera
 3. Ack, så fint!
  Tror snarare att mitt eget förhållande skulle få beskrivas i TV-serier, men hey. Väldigt fint skrivet, detta. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lika gärna kunnat skrivit om TV-serier, datorspel eller film hehe :) Men nu var det en bokblogg!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.