Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens bokutgivning på svenska - del 4

Dagens höstspaning tillägnas helt och hållet giganten Norstedts som alltid ger ut en stabil samling med bra böcker. 

Jonas Gardell har alldeles i dagarna släppt den första delen i sin trilogi om AIDS och Stockholm under 80-talet. Jag har redan hört flera bokälskare hylla den redan och även om jag aldrig läst något av Gardell så tror jag att den här boken kommer att läsas under hösten. Den första delen heter Kärleken och serien heter Torka aldrig tårar utan handskar.

Jag har skamset nog fortfarande inte lyckats läsa Kristina Sandbergs Att föda ett barn trots att jag verkligen vill och nu kommer hon med en ny bok, Sörja för de sina, som är andra delen i hennes romansvit. Den utkommer i september.

Jag har hört mycket gott om Rachel Joyce och hennes debut Harold Fry och hans Osannolika pilgrimsfärd. Titeln i sig får mig av någon anledning att tänka på Hundraåringen, men jag hoppas att den inte har så mycket likheter. En vandring genom England med Harolds minnen, boken kommer ut i augusti. 

Ngugi wa Thiong'o är en afrikansk författare som jag läste i samband med det afrikanska temat på bokmässan 2010 och som nu kommer ut på nytt i Norstedts klassikerserie. Det handlar mycket om Kenyas frigörelse och vad det innebär för folket. Drömmar i krigets skugga och En blomma av blod utkommer under augusti.

En författare som jag varit sugen på att läsa är Jeffrey Eugenides. Jag tyckte mycket om filmatiseringen av The Virgin Suicides och jag har länge velat läsa Middlesex. Hans senaste bok The marriage plot inhandlade jag för mina överblivna euros i Berlin men jag har inte tagit tag i den än. I oktober kommer den sistnämnda ut på svenska under namnet En kärlekshandling.

"En hårt slående thriller förlagd till New Yorks ungdom, en stad präglad av etniska motsättningar och sociala skillnader." Ja hur kan man inte bli nyfiken på Lyndsaye Faydes roman New Yorks gudar? Timothy Wilde är en ofrivillig polis under New Yorks poliskårs första år. Det är den första boken i en planerad serie och kommer ut på svenska i september.

Jag brukar inte läsa facklitteratur i så stor omfattning som jag faktiskt borde och samma sak gäller biografier. Dock kan jag inte låta bli att bli sugen på att läsa Minecraft: block, pixlar och om att tjäna en hacka av Daniel Goldberg och Linus Larsson om just datorspelet Minecraft och killen som satt hemma och skapade det helt på egen hand, Markus Persson. Den största anledningen är att jag har en sambo som själv driver ett datorspelsföretag och han är god vän med några av de som jobbar på Mojang som gjort spelet. Den kommer ut under september. 

Kommentarer

  1. Nordstedts har verklgen en stark utgivning i höst. Jag skulle kunna läsa det mesta, de fyra som jag tänker mig att börja med är: Torka aldrig tårar, Drömmar i krigets skugga, Ånger och Alltings början. Kristina Sandbergs böcker är jag också nyfiken på - det är då synd att man snart ska börja jobba igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böckerx3/Metta2 augusti 2012 14:07

      Ja man får ju verkligen bara drömma om allt man vill läsa för man kommer ju aldrig hinna :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo