Fortsätt till huvudinnehåll

Invalido - Christian Wass

Året är 1992. Christian är en sprallig och glad kille på 20 år. Som så många andra jämnåriga killar gillar han att träna, hänga med kompisarna, festa och spana på tjejer. Livet leker och han ser fram emot att börja plugga till civilekonom på universitet till hösten.
En strålande sommardag förändras dock allt. Christian dyker från en brygga, slår i huvudet och skadar nacken och ryggmärgen så illa att han blir näst intill totalförlamad från nacken och nedåt.

Invalido är en självbiografi, och en otroligt ärlig, naken och självutlämnande sådan. Det är smärtsamt att läsa och ibland måste jag lägga boken ifrån mig. Jag vågar inte ens försöka föreställa mig känslan att vakna på ett sjukhus och få beskedet att man blivit förlamad. Hur det måste vara att få börja om totalt i livet - lära sig äta, tyda kroppens signaler, att ta sig från en punkt till en annan - sådant som tidigare varit självklart. Jag blir otroligt imponerad av Christians sätt att hantera sitt handikapp, jag beundrar hans mod och hans inställning. Själv är jag övertygad om att jag skulle drabbas av en djup depression, bli otroligt bitter och arg över orättvisan i det hela. Jag skulle nog aldrig våga bli kär eller ens våga drömma om att bilda familj. Christian verkar dock från början vara inställd på att klara sig så mycket som möjligt ensam, flytta hemifrån, ta examen, skaffa jobb, osv. Han är uppenbarligen en otroligt driftig kille, och han är verkligen en inspiration! Jag blir också väldigt rörd över hur hans vänner och familj ställer upp och finns där no matter what.
Genom att läsa Christians bok har jag även fått en insikt i hur personer som är rullstolsburna lever. De hinder och svårigheter som de ställs inför. Hur det fungerar med hemhjälp och personlig assistans. De fördomar de möter i samhället. Sådant som jag tidigare inte haft en susning om.

Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa Invalido. Visst är den sorglig och tragisk, men det är i grund och botten en historia om en kille som, trots att hans kropp inte längre fungerar, vägrar låta detta faktum stå i vägen för att han skall uppnå sina drömmar. Den inspirerar och inger hopp. Läs den!

Invalido - på ett ögonblick förändrades allt finns bland annat att köpa här och här.


Kommentarer

  1. Pssst! Det heter rullstolsburen... inte rullstolsbunden :P

    SvaraRadera
  2. Jag ändrade nu, dock är faktum att man kan använda båda ord, jag antar att det beror på om man faktiskt är bunden till sin rullstol eller ej. Men båda orden finns med i ordlistan :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.