Fortsätt till huvudinnehåll

De utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

Katsa är en särling, hon har en speciell gåva som är dödandets gåva. Särlingar utmärker sig med att ha olikfärgade ögon och i de land av de sju kungadömena där Katsa är född måste alla sådana barn överlämnas till kungen. Katsa arbetar som något av en hitman, tills hon trotsar kungens order och följer med en annan särling, Po, för att ta reda på vem som låg bakom kidnappningen av hans farfar. De hittar en utsatt flicka och äventyret är igång, kärlek uppstår och hemligheter avslöjas. 

Det här är faktiskt en riktigt bra ungdomsbok! Det handlar om kärlek, om att växa upp, att vara annorlunda och om att hitta sig själv. Det är också en mycket bra fantasybok med dessa särlingar som jag tycker är riktigt intressanta med sina ganska avancerade gåvor. De har inte bara en förmåga så som "tankeläsare" utan gåvan utvecklas och särlingarna växer med den. Det finns dock inga magiker eller konstiga varelser (inte i del ett i alla fall) som i annan high fantasy så även om boken utspelar sig i en helt egen värld så är den inte allt för avlägsen vår egen. Kanske att man vågar påstå att det är något av en Game of Thrones för yngre?

Jag blir betagen av Po och Katsas relation och kamp, jag fascineras av de olika folkens seder, så som ringar för nära släktingar hos Pos folk, och jag tycker faktiskt att det är nagelbitande spänning. Jag ser mycket fram emot att få läsa del två i den här serien. 

Köp boken här eller härKommentarer

  1. Jag har en liten utmaning åt dig på min blogg, www.bokbrus.se. Hoppas att du har lust att vara med.

    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.