Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 8 - Dracula

Dracula skrevs av den irländske författaren Bram Stoker och publicerades år 1897. Det är en skräckroman och handlar om hur en ung engelsman reser till Transylvanien för att i egenskap av advokat hjälpa greve Dracula att göra sig av med sitt slott och flytta till England. Dock inser han snart att han i själva fallet blivit en fånge hos greven, och dessutom att Dracula är någon form av övernaturligt och ondskefullt väsen.

Vampyrer var inget nytt när Bram Stoker skrev Dracula, faktum är att de uppstod i det forna Egypten och förekom även i aktikens Grekland. Dock uppenbarade sig den första moderna vampyren år 1819 i en roman av John Polidori, och i Dracula befästes just denna moderna form av vampyren så som vi känner till den idag - en ganska så erotisk (ofta homoerotisk) varelse, gärna aristokrat, vars behov av blod inte bara är för att stilla hunger och få näring för att leva utan även är ett sexuellt behov. På senare år har vampyrgenren vaknat till liv igen, tex i Twilight-böckerna och i TV-serien Vampire Diaries (som ju riktar sig mer mot ungdomar och inte har så erotisk ton) och även i TV-serien True Blood (som man nog lugnt kan säga har en lite äldre målgrupp och mer erotik inblandat).

Har någon av er läst Dracula, och vad tyckte ni i så fall?

Kommentarer

 1. Jag är ju vampyrfantast och har läst Dracula mer än en gång. Den håller fortfarande!

  SvaraRadera
 2. men den läste ju jag typ nyss :D

  SvaraRadera
 3. Eli - Ja, just det! Du har för övrigt gjort mig hemskt sugen på att läsa The Passage, den har hamnat på min 'att läsa-lista' :)

  Metta - till kursen antar jag?

  SvaraRadera
 4. min kompis kommer från Transylvanien.. Systemet säljer vin därifrån.

  SvaraRadera
 5. Hanneles bokparadis - häftigt att kunna säga att man kommer från Transylvanien! Antar att din kompis hört endel Dracula-skämt genom åren då? ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.