Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 4 - 10 små negerpojkar

Bakom lucka nummer 4 i vår julkalender hittar vi en deckare skriven av Agatha Christie. Boken publicerades för första gången år 1939. Originaltiteln som är tagen från en barnramsa, Ten little niggers, ändrades i början av 1940 till And then there were none av förklarliga skäl. På svenska hette boken Tio små negerpojkar fram till år 2007 då bokförlaget Bonniers beslutade att den istället skulle heta Och så var de bara en. Boken har ett spännande upplägg; 10 personer som aldrig träffats bjuds in till en liten ö. Ingen av dem känner arrangören Mr Owen. Gästerna möts av Mr och Mrs Rogers som är anställda för att sköta om huset och gästerna, och vid middagen upptäcker de att tio porslinsfigurer föreställande mörkhyade pojkar står på bordet. En efter en försvinner porslinsfigurerna; och varje gång en sådan försvunnit dör någon av gästerna på ett mystiskt sätt. Alla misstänker varandra.

Boken har filmatiserats ett flertal gånger, men jag har varken läst boken eller sett någon film. Har ni?Kommentarer

 1. Jag läste ju den i min påskdeckarutmaning :D

  SvaraRadera
 2. jag läste den på engelska i skolan. det var den boken som fick mig att frivilligt börja läsa böcker som tonåring!

  SvaraRadera
 3. Det är en av de få ljudböcker som jag lyssnat på. Jag var väl 11-12 år och för sjuk för att kunna läsa själv. Min morbror grävde fram Tio små negerpojkar på kassett och det var faktiskt ganska mysigt.

  SvaraRadera
 4. Metta - just det, nu minns jag!

  Myylis - det låter ju lovande, en riktigt bra bok då antar jag? :)

  Nathalie - hm, jag kanske till och med skulle försöka hitta den som ljudbok - jag har ganska nyligen blivit ljudboksfrälst :)

  SvaraRadera
 5. den läste jag för läge sedan en natt ensam på mitt hyresrum och jag minns hur det kröp i hårrötterna.

  SvaraRadera
 6. ja, det var ju ett par år sen, men jag minns den som väldigt bra :-)

  SvaraRadera
 7. Jag planerar att se filmen också, men jag vill helst läsa boken först vilket min man tycker är lite jobbigt för han vill se filmen nu på en gång och inte om ett par månader eller så. :P Fast jag föredrar att läsa en bok innan jag ser den filmatiserade versionen, för jag vill inte veta hur boken kommer sluta. Det känns av någon anledning värre än att veta hur en film kommer sluta - jag kanske är lite konstig men så tycker jag, haha. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.