Fortsätt till huvudinnehåll

Lucka 22 - Flugornas herre

Flugornas herre skrevs av nobelpristagaren William Golding, och utgavs år 1954. Historien beskriver hur ett flygplan med ett gäng brittiska pojkar mellan 6-12 år gamla störtar, och pojkarna finner sig vara isolerade på en ö i Stilla Havet. En pojke vid namn Ralph utses som ledare för gruppen, och vad som till en början verkade som ett roligt och spännande äventyr i paradiset visar sig snart bli en mardröm då pojkarna förvandlas mer och mer till laglösa vildar. Det blir en historia om människans grymma natur, om hur ett samhälle utan regler potentiellt skulle se ut.

För en massa herrans år sedan fick vi se filmen i skolan och jag minns att den var så otroligt obehaglig. Jag har tänkt se om den ur ett "vuxet" perpektiv nu på senare år, men självklart skall jag först läsa boken. Har någon av er läst den?


Kommentarer

  1. Jag läste den för många år sedan och tyckte den var väldigt skrämmande. Det är otäckt vad människor är kapabla till.

    SvaraRadera
  2. Jag fick den som (tvångs-)litteratur när jag gick i åttan-nian. Den var för svår för mig då tror jag och jag har fortfarande en dålig koppling med boken.Filmen (den gamla) uppskattade jag dock.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.