Fortsätt till huvudinnehåll

Världskrig Z - Max Brooks

Vi befinner oss i framtiden dryga 10 år efter världskrig Z, kriget där människor kämpar för sin överlevnad emot de levande döda. Berättaren har sammanställt en slags historisk dokumentation av händelserna som ledde fram till att zombies uppstod, hur folk reagerade när detta skedde och fram till hur människan slutligen besegrar sin fiende. Allt fetta sker genom intervjuer med folk över hela världen och i alla olika samhällsklasser och funktioner. 

Jag är ganska kluven till den här boken. Jag älskar innehållet, det är så bra zombielitteratur så jag ryser bara jag tänker på det. De ingående beskrivningarna av hur man trodde att det var rabies och hur ett institut fick i uppdrag att hitta ett botemedel. Även dagens samhälle får sig en känga, konflikten mellan Israel och Palestina tas upp, USA är som vanligt "on top of things" gällande smittan och det uppkommer så klart öven en hel del frågor angående flyktingpolitik. 

Det jag inte tycker om är formen. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska förhålla mig till intervjuformatet. Det finns ingen enskild handling att följa och man får inte lära känna karaktärerna. Jag hinner inte riktigt känna för offren eller tycka illa om de stroppar som tror sig vara mer värda än andra. Jag tänker helt enkelt bara ta med mig innehållet ur ett zombieperspektiv och tycka att det är bra. Man känner ändå den kollektiva och enskilda rädslan som såklart ganska snabbt blir global. Och så är det så klart roligt att det kommer ut lite ordentlig splatterzombielitteratur på svenska. 

Boken filmatiseras just i detta nu och ska ha premiär om drygt ett år med bland andra Brad Pitt i en av rollerna. 

Köp boken här eller här. 

Recensionsbok från Modernista







Kommentarer

  1. Har blivit smått beroende av zombier (även om de skrämmer mig något så vansinnigt) och känner en tomhet om jag inte får en fix då och då. Så jag beställde precis ett recensionsex från Modernista av den här boken. Ska bli väldigt spännande.

    SvaraRadera
  2. Böckerx3/Metta18 november 2011 14:46

    Ela: Ja då tror jag verkligen inte att du blir besviken :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.