Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappsutmaningen - enkäten

Här kommer mina svar på julklappsutmaningsenkäten:


Vilka genrer fastnar du lätt i när du väljer din läsning?

Jag läser ofta lite mer prettolitteratur, fastnar gärna i det där höglitterära träsket och det är inte alltid särskilt lätt eller underhållande. Ibland vill man ju bara ha underhållning, inte något världsomvälvande.

Vilka genrer läser du absolut inte?

Harlequinböcker, om det nu räknas som en genre, och typ böcker om specifika ämnen jag inte är intresserad av, så som hästböcker. 

Finns det genrer som du inte läser men funderar på att testa?

Jag läser inte chicklitt eller rena deckare. Jag har också lyckats undvika historiska romaner, biografier (särskilt rockbiografier är ju intressanta!). Fantasy, science fiction och skräck är ju sådant som jag läst mycket förr men inte riktigt lyckas hitta tillbaka till igen fastän jag vill. 

Finns det en genre/författare som du aldrig vill ha med att göra igen?

Egentligen inte. 

Finns det någon genre/författare som du läst något av, ogillar men kan tänka dig att ge en andra chans?

Fransk realism är min konstanta fiende, Madame Bovary och Pappa Goirot ville jag mest bara kräkas över. Jag kan dock tänka mig att ge det en ny chans då jag misstänker att hetsläsning i skolan kan ha haft lite med hatet att göra. Jag har även vansinnigt svårt för de där avantgardisterna, James Joyce Ullysseus klarar jag inte av, men Proust har jag funderat på att ge en andra chans (har hela På spaning-serien). Ulf Lundell tycker jag absolut inte om som person, men kanske att han kan få en andra chans genom sina böcker?

Finns det någon genre/författare som du tror är för svår som du inte ens funderat på att läsa även om du inte ens försökt?

Jag hade sådana tankar om Murakami, men honom har jag redan gett mig på med lyckat resultat. Cormac McCarthy är nog en sådan där som jag inte vågat mig på, men är ganska sugen på Blodets Meridian. Jag har sett filmatiseringen av Vägen, har ju sett hur andra bloggare kämpat med den här boken. Nobelpristagare är en annat släkte som jag tror är otroligt svårlästa. Här är en lista på vilka jag faktiskt har läst. Thomas Bernhard, Stig Larsson (nej inte Stieg), Horace Engdahl, Stendhal (fransk realims!!) är några till som jag inte vågat mig på. 

Finns det länder eller världsdelar vars litteratur du inte alls är bekant med?

Jag gillar att läsa böcker från andra kulturer och andra delar av världen, men det finns nog luckor även i mitt läsande. Jag läser oerhört mycket svenskt och lite europeiskt. Östeuropa är dock ganska orepresenterat. Beger jag mig utanför Europa blir det ofta Asien, Japan, Kina osv. Arabvärlden är dåligt representerad. I USA ges det rå klart ut mycket som hamnar i lilla Sverige så det är väl oundvikligt att läsa, men Sydamerika och Centralamerika blir det inte mycket med. För att inte tala om Oceanien, jag har läst någon enstaka författare från Australien. Afrika var jag mycket inne på under 2010 men i år har det gått riktigt segt på den sidan.

Har ni några tips att ge Sara-Sofia till min utmaningsbok? maila gärna sara-sofia@bockerx3.comKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.