Fortsätt till huvudinnehåll

Böcker om pappa på fars dag.

Lyran tipsar om böcker som handlar om att vara pappa eller om att växa upp med en, och jag blir så klart inspirerad. Här kommer mina tips:

Jag läste nyligen Jag reser ensam av Tore Renberg. Om hur det är att bli pappa när barnet redan är 7 år. 

Löpgravsvägen av Kari Hotakainen handlar om en man som är på väg att förlora fru och barn på grund av att han helt enkelt inte vuxit upp. Han tar sig i kragen och bestämmer sig för att hitta det perfekta huset för sig och sin familj, vare sig det redan är bebott eller inte. 

Även om jag har svårt för den ryska realismen måste man väl ändå nämna Pappa Goriot som en värdig kandidat på fars dag. Om en far som gör allt för sina hjärtlösa döttrar. 

John Ajvide Lindquist har ofta med föräldrarelationer i sina böcker trots att han skriver skräck. I Lilla stjärna möter vi en man som verkligen faller handlöst för en liten flicka som han hittar i skogen. Han bestämmer sig för att ta med barnet hem och uppfostra henne. 

Jag kommer på så otroligt många böcker där en far helt eller delvis saknas. Ett bra exempel på det är hela serien om Harry Potter där en föräldralös pojke får lära känna sin far genom andras berättelser och minnen. Alla bra fadersgestalter till trots så är den riktige pappan alltid saknad och Harry hamnar alltid i ett läge där han undrar hur det varit om hans föräldrar fortfarande levde. 

Min egen far läser inte böcker, så han fick en lustig T-shirt. Vad ger ni för böcker till era pappor idag?Kommentarer

  1. Tyvärr läser inte heller min pappa böcker, så han fick en biljett till Julkonserten (Mamma fick också en, men i födelsedagspresent, fördelen när en mor fyller år strax efter Fars dag!)..:)

    SvaraRadera
  2. Maritha: Vad roligt, hoppas det uppskattas :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.