Fortsätt till huvudinnehåll

11/22/11 - 9 % Stephen King

Ja eftersom det är det berömda datumet 22 november idag och eftersom jag läser Stephen Kings bok med titeln 11/22/63 just i detta nu så känns det helt rätt med en lägesrapport. 

De senaste dagarna har diskussionerna gått heta på Twitter gällande att Amazons lästplatta Kindle visar procent och inte sidantal. Folk säger sig tro att de blir besatta och stressade av det här, jag säger att jag blir minst lika stressad av sidnumrering. Jag räknar alltid ut exakt var i boken man har passerat hälften och håller stenkoll på när det är mindre än 100 sidor kvar osv. Procenten går ju så klart segare (Om man inte läser en bok som är exakt 100 sidor) men man ser även en mätare för hur långt man läst sedan man satte igång plattan och det finns små markeringar för kapitel. Jag är också mycket nöjd med att läsa en sådan här enorm tegelsten på läsplattan, den väger ju trots allt knappt något alls. Jag hade nog inte orkat läsa i den i sängen till exempel, och jag hade aldrig tagit med mig den om jag skulle iväg. 

Och själva boken då? Jo efter nio lästa procent har jag helt återkommit till kunskapen om varför jag läste Kingen som ung. Han skapar en miljö och en story som kan tyckas vara lite komplicerad till en början men det är så klart helt nödvändigt för att man ska dras in i allt. Jag är så att säga fast. Ska man försöka förklara handlingen så låter det ganska töntigt, i alla fall när jag försöker, så jag säger väl mest bara att en nördig engelsklärare som får chansen att resa tillbaka till 1958 och varför då inte passa på att se om världen blir en bättre plats om han lyckas förhindra mordet på JFK? Reglerna för tidsresandet känns trovärdiga, allt är ännu inte på sin plats då det talas en del om att de inte riktigt vet alla regler än. Men varje gång man går genom portalen nollställs den föregående resan. Intressant!

Än så länge har jag stött på referenser till bilen i Christine och så ett försvinnande flygplan a la Langoljärerna (när jag läste den passagen för sambon högt säger han: "Vadå, menar han serien Lost?" *suck*). Jag plockar även fram Benrangel någonstans i bakhuvudet när det berättas om en viss skottavlossning vid en sjö där en liten tjej blir skjuten av misstag, jag får någonstans samma känsla som i den där sommarorten i just Benrangel. Jag känner helt enkelt igen mig och än är jag inte för gammal för Kingen! 

Hurra!Kommentarer

 1. Jag älskar hans sätt att väva in sina andra berättelser i det han skriver. Det känns så... hemtamt :)

  Funderar på denna till min läsplatta, men ska först låna en bok till den för att se om vi trivs ihop.

  SvaraRadera
 2. Du och Helena pratar så mycket om de där referenserna att jag blir orolig för att jag som bara läst 1,5 King-bok (+ den om att skriva) skulle gå miste om en maaassa. Fast jag vill ju läsa, ni gör mig så nyfiken och jag gillar det där med tidsportalen (tror jag)!

  SvaraRadera
 3. Monika: Vad har du för platta då? :)

  Bokbabbel: Ja man kan väl även ha sett någon filmatisering kanske? Intertexterna är ju inte viktiga för storyn på något vis, det är ju bara nördigt ;)

  SvaraRadera
 4. Metta: Jag köpte en sån där Sony PRS-T1. Tyckte det var dags att prova och har precis fått igång den så jag kan låna e-böcker på biblioteket nu. Nästnästa bok jag läser blir en e-bok :)

  Bobabbel: Precis som Metta säger så är det bara en extra nördfaktor att känna igen alla referenser. Jag tror inte man behöver känna till dem för att njuta av historien.

  SvaraRadera
 5. Monika: Åh då ska det bli spännande att höra vad du tycker!

  SvaraRadera
 6. Det var många år sedan jag läste en bok av Stephen King, med undantag för THe Shining och med tanke på att många bokbloggar verkar förtjusta i hans nya tegelsten börjar det att dra i King-nerven...men vart ska jag börja?

  SvaraRadera
 7. bokdjungel: Jag kände precis likadant men jag bestämde mig för att läsa den nya när den kom och så blev det helt enkelt. Förhoppningsvis blir jag sugen på att läsa mer nu :)

  SvaraRadera
 8. Jag har inte läst särskilt mycket av King men jag gillade Pesten och jag har så klart sett en del av filmatiseringarna- just den här nya boken om tidsresor och Kennedymordet intresserar mig dock- det ska bli spännande att läsa vad du tycker så småningom.

  SvaraRadera
 9. Ingrid: Ja det är ju en bit kvar, men än så länge är det bra!

  SvaraRadera
 10. Åh, Stephen... Han är en favvis, han! Och jag blir verkligen hur sugen som helst på att läsa en King nu, men det är ju så mycket annat som pockar på också! Jag väntar och ser vad du säger när du är klar med den här! :)

  SvaraRadera
 11. Tina: Ja jag tog mig tid, var så länge sen jag läste!

  SvaraRadera
 12. Vi har pratat om procentsatsen på twitter men jag har nog inte sagt varför jag VET att jag skulle hänga upp mig på procentsatsen. Det är just för att jag också hänger upp mig på sidantalet i böcker när jag läser. Sidor lästa per dag är en riktig 'hang up' för mig. Och det där med procentsatsen låter ännu roligare tycker jag :)

  SvaraRadera
 13. Frida: Jag blir lika glad varje gång man går upp en procent ;)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.