Fortsätt till huvudinnehåll

Erebos - Ursula Poznanski

16-årige Nick lägger märke till hur hans vänner beter sig allt mer konstigt. Han ser hur små paket diskret byter ägare. Han inser att det är en DVD-skiva, men vad innehåller den? En piratkopia Linkin Parks senaste skiva? Nick blir till slut erbjuden en skiva förutsatt att han inte pratar om det med någon och att hans föräldrar inte kommer på honom. Hemma installerar han skivan och spelet Erebos blir genast ett beroende. Till en början verkar det vara oskyldigt, men när han får uppdrag i den verkliga världen blir det genast allvar.

Jag tycker att det här är en fantastisk ungdomsbok som bjuder på lite av varje. Det bjuds på fantasy i form av de kapitel som helt utspelar sig i spelet och beskriver alver och spindelmonster. Det blir en thriller i och med alla spänningsmoment och det mystiska i vad Erebos faktiskt är och vad det gör med människor. Lite science fiction får läsaren ta del av i och med den extremt välutvecklade AI:n i spelet. En liten kärlekshistoria smyger sig också in i berättelsen, likaså en hel del andra relationer i form av vänskap och relation mellan föräldrar och barn.

Att blanda den verkliga världen med en datorspelsvärld på det här sättet känns både unikt och spännande. Jag har själv spelat en hel del World of Warcraft som jag kan tänka mig inspirerat en hel del till spelet Erebos värld. Kontrollerna och spelvärlden beskrivs kort i början men därefter växlar det helt till att man är inne i spelet i de kapitel som berör spelet. Jag vet inte hur en person som aldrig spelat ett MMO så som World of Warcraft skulle reagera på blandningen, men jag tror att många ungdomar antingen spelat något liknande eller känner till det och snabbt kan sätta sig in i boken. Jag tror, och hoppas, att boken kan få ungdomar som spelar att slita sig ifrån datorskärmen för att läsa den här boken. Och till deras föräldrar, det finns en del aspekter att ta vara på gällande hur beroendeframkallande ett sådant här spel kan vara, men bli inte allt för förskräckta, inte riktigt alla blir så här beroende...

Köp boken här eller här.

Recensionsbok från Opal förlag.Kommentarer

  1. Det låter som ett kul koncept, hamnar på läslistan inför ev. paus från zombieträsket!

    SvaraRadera
  2. Zombie: Ja helt klart annorlunda!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.