Fortsätt till huvudinnehåll

Det här med att inte läsa klart en bok...

Jag har ett problem. Jag har börjat läsa en bok, i teorin låter den bra och den har tokhyllats överallt men efter 10 % (jag läser på Kindle) så känner jag bara "Va?" och börjar om för att se om jag kommer in i den, men det går ännu sämre andra gången. Det är rörigt med tidsplanen, det är ointressanta ämnen (Cricket och börsen) och det är väldigt ingående beskrivningar som för mig för tankarna till fransk realism a la Pappa Goriot. Och jag känner inget för karaktärerna.

Boken i fråga är vår kommande bokcirkelbok Nederland av Joseph O'Neill. Den tokhyllas av DN, SvD, dagensbok.com och New York Times. Jag känner mig oerhört korkad när jag inte alls kommer in i boken så som recensenterna uppenbarligen gjort, jag tycker det är för tråkigt. Jag förstår känslan och jag gillar miljön men det uppstår en frustration inom mig ganska snabbt. Är det något fel på mig? Eller är det kanske bara fel tidpunkt att läsa den? Eller ska jag slutligen inse att alla böcker inte passar mig?


Så, ska jag lägga ner och anlända till bokcirkeln med den här frustrationen och hoppas på att de andra kan inspirera mig? Eller ska jag göra ett tredje försök? Eller fortsätta läsa där jag är nu och hoppas på det bästa?

Har ni läst den? Någon som tyckt som jag?

UPPDATERING: efter moget övervägande bestämde jag mig för att OM boken finns på den lokala akademibokhandeln (vilket sällan är fallet) så köper jag den och läser den på svenska i bokform, för att se om det funkar bättre. Jag blev ytterst förvånad när boken fanns, så nu ger jag det ett tredje försök. Önska mig lycka till och fortsättning följer...

UPPDATERING 2: Jag har nu läst 70 av de 260-sidorna och jag är faktiskt intresserad. Tredje gången gillt?

Kommentarer

 1. Hej, jag har inte läst den men samma känsla har jag råkat ut för böcker som har tokhyllats av andra men som inte inspirerar mig. Det senaste var just "The lessons". En av orsakerna (jag måste ju hitta en anledning...) är nog att det var fel tidpunkt. Jag ska ge "The lessons" en ny chans vid en annan tidpunkt. Tycker att du också ska göra det. Det kanske är fel tidpunkt helt enkelt? :)

  SvaraRadera
 2. Littleme: Ja det känns lite som att jag har för mycket på gång just nu för att ge den en chans, men när har man inte det? :) Vi får se!

  SvaraRadera
 3. Precis så kände jag för Sfinx (Falkenland).

  SvaraRadera
 4. Boktanten: Nu känner ju jag mig genast snäppet mindre korkad eftersom jag tog mig igenom den o älskade :D

  SvaraRadera
 5. När det gäller Sfinx ... Min fråga är: Vad fan hände egentligen med katten?

  SvaraRadera
 6. Om du inte fastnar för den så släpp den. Att många andra hyllar en bok betyder inte att man själv behöver tycka att den är fantastisk, eller ens bra.

  SvaraRadera
 7. Helena:Tack för ditt stöd, jag får se om det funkar en sista gång :)

  SvaraRadera
 8. Om en bok inte är kurslitteratur eller inte är en arbetsuppgift eller nödvändig för allmänbildningen så... varför plåga sig? All tid du lägger på att envisas med den stjäl tid från en kanske livsviktig suverän fantastisk eller åtminstone underhållande bok. Det är mina femti öre!

  SvaraRadera
 9. Zombie: jag är helt med dig, men jag vill inte riktigt släppa just den här.

  SvaraRadera
 10. Jag har läst Nederland och jag gillade den mycket - det är en fin 11 septemberskildring, hur livet kan bli sådär efter en katastrof. Då blir saker som kricket plötsligt räddningen...

  SvaraRadera
 11. Joanna: Ja då ger jag mig fan på att klara av det här :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.