Fortsätt till huvudinnehåll

Det där med bokhögar - igen

Jag skrev i förra veckan ett svar till Bokbitens inlägg Reclaim the bokhylla och jag har funderat mycket på det här sedan dess efter en hel del diskussioner på Twitter. Jag har ärligt talat lite tappat läslusten på grund av alla bokhögar som bara växer, det har lite slagit över till galenskap då hyllorna svämmar över och borden är fulla av böcker. Jag har hundratals böcker som jag inte läst.

Har jag kommit fram till något? Ja, jag måste rensa och läsa det jag redan har. Jag har sedan ett bra tag tillbaka ett köpstopp som skall vara till bokmässan. Det går bra, men jag köper en och annan bokcirkelbok och får en del recensionsböcker. Jag hade tidigare en utmaning gällande sommarläsning eftersom biblioteket har 6-veckors lån över sommaren. Jag läste två böcker men igår lämnade jag tillbaka hela högen till förmån för mina egna böcker. Det känns fantastiskt bra. Den bok jag läser nu är till bokcirkeln på lördag, men när jag lagt ner den ser jag fram emot att läsa någon riktigt gammal hyllvärmare.

Med det sagt så är jag just nu inte det minsta sugen på att shoppa böcker. Det kändes just som att en kall vind blåste genom rummet och som att alla gamla favoritförfattare vände sig i sina gravar när jag skrev det, men det är sant. Glädjen är helt borta. Jag har gått förbi abibliofobin och hamnat i nåt annat stadium där jag faktiskt skulle vilja känna att jag faktiskt inte har något att läsa utan måste välja ut något nytt. För er som nu satte maten i halsen så vill jag påminna om att jag har en Kindle och kan klicka hem en bok på sekunder om jag skulle vara utan (vilket väl aldrig kommer hända, men man kan väl drömma?).

Har jag någon plan? Nej inte direkt. Jag ska inte låna något mer än nödvädigt på biblioteket. När det är min tur att välja bokcirkelbok så ska jag se om det finns något i min egen hylla som kan passa, jag skaffar självfallet de böcker som de andra väljer. Jag vill fortsätta med recensionsböcker för jag tycker det är nyttigt att läsa sådant som man kanske inte annars skulle gjort så att man inte hamnar i samma mönster. Men jag tänker välja ut mina titlar varsamt, jag har redan tackat nej till en del.

Med nästan 3 veckor kvar till semester så känns det tungt, både jobbmässigt och läsmässigt. Jag kan inte riktigt planera hur det kmmer gå i förväg, jag får återkoppla efter semestern. Men det jag kan säga är att läslusten sakta återkommit redan nu.

Kommentarer

 1. Jag känner så väl igen mig :)

  Mitt tips är att rensa ut ordentligt. Ta i ganska hårt och ha ev en kanskehög som du sparar i en låda och kan gå igenom och ev ångra och ta tillbaka. Annars går ju de flesta böcker - om än inte alla - att hitta igen. Men böcker ska ju iaf inte tynga ner, så vilka är värda att behålla som förlänger ev period av kan-inte-köpa-nytt?

  För mig tog min hög ganska lång tid att beta av, dels för att jag läser relativt långsamt, dels för att jag under så pass lång tid hade svårt att inte skaffa nytt alls.

  Jag hade olika strategier som jag förkastade efterhand som jag tröttnade på dem: totalstopp: inte köpa el få alls, inte ens läsex. Effektivt men bäst för kortvariga intensiva perioder.
  Sen hade jag att jag fick unna mig 1 ny för var 4 el 5 gammal utläst. Som bloggare behöver du kanske hålla dig ajour oxå på annat sätt än jag behövde. Kände ibland att jag blev lite avskärmad från nytt när jag helfokuserade på gammalt.

  Känns det trist? Det är ju olika hur man är men jag gillar projekt och fick en ganska bra sense of achievement. Kändes skönt för var bok jag fick läst. Jag hade alla mina gamla samlade så jag kunde se hur de minskade samtidigt som jag såg till att de nya som faktiskt kom in inte blev för många eller gamla på sin hylla. Enda fokusen måste ju inte va de gamla (jag fick inse mina begränsningar) och målet måste ju inte va 0. Vad är realistiskt att du läser på 1 år och hur många gamla skulle du vilja ha avverkade på den tiden?

  Jag antar ditt och Cs initiativ som utmaning att minska ner min olästhylla. Min är inte jättestor men jag läser som sagt inte lika snabbt som många andra bokmalar. Mitt mål är att till årsskiftet ha minskat ner den med 2/3. Med alla nya läsex jag tar på mig just nu (passar på innan butiken stänger) kan det bli tufft, men det är målet iaf.
  /Chocclit

  SvaraRadera
 2. Cecilia: Skönt att det finns folk som är på samma bana, så man inte känner sig helt ute och cyklar. Du har många bra tankar där, man måste ju hitta någon mellanväg så man varken känner sig låst till gamla böcker eller stressad av nytt. Jag funderar ibland på vad jag skulle ta med om jag tex skulel flytta utomlands, så det kanske är så jag får tänka för att få bort allt jag inte behöver ha kvar.

  SvaraRadera
 3. Läsning ska inte vara ett tvång. Ibland kan det bästa vara att bara ge sig själv tid och ro att göra annat också. Cecilia har många bra tankar! En ordentlig utrensning av böcker man aldrig kommer att läsa skulle vara hälsosamt för vem som helst... Jag har märkt att om jag inte känner för att läsa en bok, så går det trögt, trögare, trögast att läsa den, så jag har slutat med sådana böcker. Men det gäller att godkänna detta för sig själv. Ha en skön semester, när den väl kommer!

  SvaraRadera
 4. boktok: Ja där är ju en grej till, våga lägga undan böcker du itne gillar! Men jag vet att jag ibland känner så men att ja gsedan gillar den ändå. Men som sagt, man kan inte gilla allt!

  SvaraRadera
 5. Jag har också många böcker som jag har olästa i högar. Jag väljer de böcker som jag har lust att läsa allteftersom, förutom de böcker som jag bokat på biblan som jag måste läsa inom kort då jag får dem.
  Läsning ska vara lustfyllt, så jag hoppas att du hittar tillbaka till det! Om det går lite trögare en period för mig så brukar jag läsa lite mer lättlästa böcker en period så lossnar det igen!

  SvaraRadera
 6. Hoppas du hittar din lust - ibland får man tänka bort måste helt. Bara gå på lusten, jag kan bli mycket trött i hjärnan när jag är stressad och då är det bara lustläsning som gäller. Välj något som du har megalust på!

  SvaraRadera
 7. Joanna: ja jag ska försöka göra det :) Tack för ditt stöd.

  SvaraRadera
 8. Hannele: ja men ibland nödvändigt :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.