Fortsätt till huvudinnehåll

Raseri - Stephen King

En ung man vid namn Charlie Decker går en dag in i ett klassrum med en pistol, skjuter lärarinnan och tar hela sin klass som gisslan. Väl inne i klassrummet berättar både Charlie och klasskamraterna om händesler från uppväxten, allt från campingutflykter till sexlivet.

Romanen kom ut 1977 så det är ganska tidigt i kingens karriär. Den är dessutom utgiven under pseudonymen Richard Backman. Den är alltså skriven före alla schoolshootings i USA och resten av världen. Den ges inte längre ut då den gode Kingen inte vill att den ges ut mer. En kille som utförde en skolskjutning hade boken i sitt skåp och en annan citerade boken när han sköt sin lärare så det är fullt förståeligt.

Jag måste säga att jag blev något besviken då den inte alls är så våldsam och blodig som man kan förvänta sig när Kingen tar sig an ett sådan här ämne. Hur sjuk är då inte jag? Däremot skapar han en skum atmosfär i klassrummet då eleverna efter ett tag börjar vara orädda och till och med vänliga mot Charlie. Lite Stokhomlmssyndrom. Den är givetvis spännande med sina cliffhangers där berättaren slutar ett kapitel med "Han säger:" så att man bara måste påbörja nästa kapitel för att få reda på vad den smått galne Charlie ska berätta härnäst. Han hotar givetvis med att skjuta alla så fort de rör sig men det blir snabbt lite gammalt, trots att han skjuter två lärare till döds, eftersom han aldrig utför något.

En helt klart läsvärd liten bok (endast drygt 180 sidor, nu för tiden kan väl Kingen itne hålal sig under 1000?). Vill man ge sig på mer av samma ämne så finns favoriten Douglas Couplands bok Hey Nostradamus och så filmen Bowling för Columbine av Michael Moore

Kommentarer

  1. Hur kommer det sig att jag alltid blir extra nyfiken och sugen på en bok när man har hört att det är kontroverser kring den? Är det uppspeltheten att böcker berör, eller är det ren sensationslystnad. Vem vet!?

    Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver är också en bra bok i ämnet!

    SvaraRadera
  2. Metta Karlsson13 april 2011 19:48

    Frida: Ja jag läste den här just därför att den inte längre trycks, hehe. Köpte den på tradera så fort jag hittade den. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Boktokig Eva Boström15 april 2011 08:36

    Jag läste den när jag gick på högstadiet... dvs länge sedan... men jag minns inte riktigt vad jag tyckte om den. Så jag måste ha tyckt att den var okej eller något sånt. Varken bu eller bä.

    SvaraRadera
  4. Metta Karlsson15 april 2011 10:13

    Boktokig: Ja det är ju inget man minns för alltid kanske men läskigt när folm blivit "inspirerade"

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo