Fortsätt till huvudinnehåll

Litteraturvetarskola Lyrik del 1: Vad är lyrik?

Att svara på frågan om vad lyrik kan tänkas vara är ingen enkel fråga.

Språket kan vara högtravande, det kan innehålla svordomar och slang. 
Formen kan vara bunden men den kan också vara fri. 
Det kan rimma, på flera olika sätt, men det är inget måste. 
Det kan handla om kärlek, det kan handla om naturen, det kan handla om krig. 

Det är ungefär som att försöka sätta fingret på en enskild egenskap som gör att alla hundraser räknas som just hundar. Men ändå är vi överens om att de är just hundar och inte katter. 

Så vad är det då som skiljer lyrik från annan typ av litteratur? Skulle man kanske kunna säga att man ser och hör lyriken mer än annan litteratur? Många litterära verk kan passera vår tankevärld helt utan att den sinnliga erfarenheten blandar sig i men det gäller inte lyriken. Den både syns och hörs när vi läser. Se bara på musiktexter och på lek med fonetik (språkljud). Sedan finns det dikter som måste ses för att förstås, till exempel ord som formas till bilder.

Men bara för att man inte kan definiera lyrik utifrån innehåll, så som teman och motiv, så betyder det naturligtvis inte att det inte har betydelse. Det är snarare tvärtom, många läser lyrik just för att uppleva en viss känslostämning eller för att hitta ett budskap. Däremot är det oerhört svårt att skriva om eller samanfatta en dikts innehåll då den är beroende av just formen och ljuden.

Vad dikten handlar om är alltså inte det primära för en analys, även om vissa dikter kan vara väldigt episka, utan det man ser på är form, rytm, bildspråk osv. Det är just det vi kommer att gå igenom i den här upplagan av Böckerx3:s litteraturvetarskola.

All information är tagen från Lyrikanalys - En introduktion av Lars Elleström 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag:

- Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen)
- Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig)
- Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok)
- John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?)
- Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman)
- Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare)

Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen!

UPPDATERING:

Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människornas jord av…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.