Fortsätt till huvudinnehåll

Hur är det, egentligen?

Nu är det slutligen påsk och vi vanliga dödliga (icke studerande eller lärare) har hela 4 dagars helg vilket är den första ledigheten sedan i julas.

Alla vet att påsk, förutom att äta ägg och vräka i sig godis, är lika med läsning av deckare. Det kommer tydligen från Norge, där deckartraditionen har många år på nacken. På biblioteket.se kan man läsa följande historia som ska ligga till grund för det hela:

En februaridag 1923 sitter de två unga studenterna, Nordahl Grieg och
Nils Lie, på den enes hyresrum i Kristiania och konstaterar att de inte har
några pengar men ett stort behov av att leva livet, gärna lite farligt. De
bestämmer sig för att råna Bergenståget!

Men istället för att själv iscensätta planen skriver de en roman om ett
gäng unga studenter som natten till påskdagen rånar passagerarna på
Bergenståget och kommer undan på skidor. Boken "Bergenstoget
plyndret i natt" ges ut till påsken samma år och blir en försäljningssuccé.
Traditionen ” Påskekrim” var född!

Till påsken åker många norrmän till stugan och ett måste att ta med sig
är choklad, apelsiner och deckare. Efter att ha varit på tur, slår de sig
ner i soffan och myser med en bra deckare.

Hur är det då med Böckerx3 och deckare? Alla trogna läsare av bloggen vet nog att det inte direkt kryllar av deckarsnack. Hur är det då, egentligen? Jag gillar spänning och underhållning som alla andra, men jag dras mer till skräck och fantasy om det är spänning jag vill ha. Har jag någonsin läst en deckare? Ja ett par stycken men inte så mycket mer än så. Tyckte jag illa om de jag läst? Ja vissa var väl lite väl överdrivna och osannolika (Dan Bron *Harkel, host, host*) men mycket har också varit bra. Jag älskade de få Kitty jag lyckades läsa och jag gillade Musse Piggs deckarhistorier i Kalle Anka-tidningarna.

Och nu kommer vi till det mest chockerande, jag ÄLSKAR kriminologi! Jag ser på alla möjliga brottsplatsdokumentärserier på Discovery och jag har gått kurser i kriminologi där vi fått analysera blodstänk och fingeravtryck. Jag tycker att det är så intressant att jag till och med skulle kunna skriva deckare.

All logik säger alltså att jag borde gilla deckare men jag läser inga. Jag tror det kan ha med masskonsumtionen att göra, alla svenska författare som spottar ur sig verk efter verk om samma slitna kriminalare och man vet inte vilken del man ska läsa först och så orkar man inte. Det kan också bero på alla filmer med Beck och Wallander som ska förstöra tv-kvällarna. Jag blir också lite irriterad på att just deckare har en egen avdelning på biblioteket, men det har ju även poesi, dramatik, biografier och fantasy/science fiction, så varför ska jag störa mig på det? Dessutom har många deckare ritkigt snygga omslag vilket ofta lockar.

Påsken 2011 är alltså tiden då Böckerx3 ska bryta den onda deckarcirkeln, lära sig vada i spänningsdjungelns träsk och hitta den gyllene vägen från mitt intresse för kriminologi till att läsa om det. Jag sväljer all stolthet (eller nästan all, jag tänker INTE ge mig på någon serie om en tjock kriminalare eller ung snärta med ett sjätte sinne för brott) och ser framför mig några titlar jag kan tänka mig. Jag har redan lånat 10 små negerpojkar av Agatha Christie på biblioteket för att inleda med något klassiskt. Sedan har jag ett par titlar av min landsman Arnaldur Indridason i bokhyllan som jag kan tänka mig läsa enbart för miljöernas skull. Även Johan Theorins Skumtimmen står och samlar damm i hyllan. Brittiska hårdkokta deckare lockar också så ge mig gärna tips på sådana, men inga jättelånga serier tack!


Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.


Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

och dagarna går…, Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, TidningsIda, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

Kommentarer

 1. Vet inte om Peter James är hårdkokt, men fria från en massa krafs som talande lik och mördare. Första boken heter Levande begravd och är mer av en spänningsroman skulle jag säga. Kul inlägg!

  SvaraRadera
 2. O: Tack! Jag skriver upp tipset på min lista.

  SvaraRadera
 3. Hoppas du njuter i solen med påskdeckarna. Riktigt intressant att läsa bakgrunden till påskekrim... Tack för din text.

  SvaraRadera
 4. Jag är heller inte så förtjust i deckare, men det brukar bli ett par på sommaren och då blir det oftast Håkan Nesser som får underhålla. Men Theorin är riktigt bra, de första två i alla fall (den senaste "blodläge" kan man hoppa över).

  SvaraRadera
 5. Dolly: ja jag testar nog just Skumtimmen, sen får vi se. Jag har aldrig läst Håkan Nesser men kanske nåt att testa? Vad skam an börja med isf?

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att läsa om historien bakom Påskekrim. Tack!

  SvaraRadera
 7. Jag har läst för många, men jag gillade deckare under många år.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker också som några andra redan skrivet att det var skoj att få veta mer om Påskekrim. Jag lär mig nya saker varje dag :-D

  SvaraRadera
 9. Sv; Ja, man blir ju ganska nervig när man ska skicka till någon man inte känner men hittills har det gått bra för mig. Jag skickar minst lika bra paket som jag får tack och lov :) Lycka till med första omgången bokbyte ;) Kram

  SvaraRadera
 10. Jag tror som du att all svensk massproducerad kriminallitteratur har förstört genren för många. Så även för mig.

  SvaraRadera
 11. Jag förstår dig precis. Själv är jag en deckarperiodare. Ibland hatar jag dem och ibland älskar jag dem. Tricket kan vara att hitta en deckarförfattare som är riktigt ruskigt bra och som inte kör med samma plot-format. Kanske författaren Lawrence Sanders är något för dig?

  Skoj också att lära sig om påskekrim :)

  SvaraRadera
 12. Erika & Gittan: Ja jag var själv nyfiken på hur det där hade gått till =)

  Lyran: Ja man fastnar lätt i en genre eller en typ av bok/författare. Alltid kul att variera sig.

  Deliquate: Ja det kommer säkert gå jättebra =)

  Hanna: Ja, hoppas man kan hitta lite pärlor i djungeln!

  Lingonhjärta: Jag skriver upp Lawrence Sanders på min tipslista och kollar upp! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 13. Jag har också svårt för deckare men är rätt så intresserad av kriminologi och att läsa (dokumentära) skildringar av gamla brott, jag har till och med skrivit avhandling om mord i det förgångna... När det gäller deckare så är jag fortfarande mest förtjust i de gamla Maria Langdeckarna.

  SvaraRadera
 14. Helena: Skönt med en likasinnad :) Jag ska kolla upp Lang, nån speciell ma nska börja med?

  SvaraRadera
 15. Varför inte läsa lite gamla Sherlock på din nya Kindle :) JAg läste nyligen hans första (a study in scarlet) och kommer helt säkert läsa fler. De finns här: www.gutenberg.org

  SvaraRadera
 16. Vicky: Ja det har du ju rätt i :D

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.