Fortsätt till huvudinnehåll

Vegetarianen - Han Kang

En bit in i sitt äktenskap får Yeong-hye plötsligt väldiga olustkänslor av kött och blir vegetarian. Till hennes mans förtret slänger hon allt kött de har och tillagar enbart grönsaker. Även hennes familj häpnar över hennes märkliga beteende. Hon sjunker allt mer in i sig själv och allt längre bort från världen. Hennes närmaste blir också påverkade, deras liv blir definitivt inte som förr. 

Han Kang har i sin Man Booker-belöande bok lyckats klämma in en stor berättelse på ganska få sidor. Även om det är prosa så har hon använt sig av dramats klassiska tre akter fördelad på tre olika berättare i tre olika tider. Den första delen berättas av Yeong-hyes man, den andra av svågern och den tredje av systern. Huvudpersonen kommer knappt till tal alls, hon är tystlåten och kommer mest till tal genom de andras tankar. Det är också något av en tragedi, varje akt slutat i någon form av katastrof. Kang lyckas bygga en stämning som är suggestiv och surrealistisk genom sitt val av berättarperspektiv och genom sitt språk.

Ett genomgående tema i romanen är sexualitet. Yeong-hye blir äcklad av kroppar och det köttsliga lika mycket som att äta djurkött. Det driver hennes man till sexuellt våld, men även hennes far till att, likt en våldtäkt, tvångsmata henne i en väldigt obehaglig scen. Det driver hennes man till att snegla efter andra men det får även andra att bli intresserade av henne.


Känslan av att vilja ha det man inte kan få, eller känslan av att gräset skulle vara grönare på andra sidan, går också som en röd tråd genom romanen. Mannen som inte får kött eller sex hemma blir som besatt av det. Han ser sin frus magrande kropp och suktar efter en fylligare kvinna. Svågern suktar efter Yeong-hye för att hon är något annat än hans fru. Även fångenskap blir en konsekvens av det, alla dessa berättare som på något sätt passar ansvaret för Yeong-hye mellan sig och flyr, tvingas bort eller blir fast där. Samtidigt som Yeong-hye nog är friast av de alla. 

Det är en mörk och tragisk berättelse men någonstans finns det ändå ett vackert driv i romanen. Och jag måste höja ett varningens finger för framför allt del ett där det lagas och äts väldigt mycket god koreansk mat så det finns en stor risk att bli väldigt hungrig. 

Boken är utgiven på svenska av Natur & Kultur


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…