Fortsätt till huvudinnehåll

Göteborgs Filmfestival 2019: Woman at War

Regi: Benedikt Erlingsson
Manus: Óalfur Egilsson, Benedikt Erlingsson
I rollerna: Halldóra Geirhardsdottir, Jóhann Sigurdarson m.fl.
Biograf Draken 27/1 

Halla är till vardags musiker och körledare men på fritiden är hon något av en rebell. Hon beger sig ut på landsbygden för att förstöra elförsörjningen för ett bolag hon anser förstöra hennes land och hennes gärningar blir allt modigare. Hennes ambition problematiseras dock när hon får reda på att en sedan länge bortglömt adoptionsansökan beviljat och en fyraårig ukrainsk flicka kommer in i bilden. Kan Halla slutföra sitt projekt när hon är eftersökt som terrorist utan att riskera flickans framtid? 

Benedikt Erlingsson sätter klimatfrågan i perspektiv genom att fokusera på en persons kamp mot klockan i sin makalösa film om denna isländska kvinna. Fotot är fantastiskt och visar så klart Island från sin bästa sida med en solig sommar på landet men så även i staden. Landskapet är som en huvudkaraktär i sig när man får följa huvudpersonens flykt undan helikoptrar och drönare. Ett extra plus för Hallas fantastiska islandströja! Och jag blir så klart alltid imponerad av en filmare som på ett trovärdigt sätt får ihop att en person spelar ett tvillingpar så som Erlingsson lyckats få ihop Halla och systern Ása i samma scen om och om igen. 

Filmens andra stora behållning är den enorma humorn detta seriösa ämne skildras med. I allt från små detaljer som fåniga yogaminer till lite kiss- och bajshumor till kufiga karaktärer. En fantastiskt lustig liten orkester följer henne i sina äventyr är nästan lika rolig varje gång de dyker upp. I början står de bara i periferin varje gång vi får höra bakgrundsmusik men de kommer allt närmare Halla och blir så faktiskt karaktärer något avgörande för handlingen. 

Många höga skratt, vacker miljö och ett seriöst tema gör det här till en fantastisk filmupplevelse. Regissören fanns på plats för att presentera filmen och för att svara på publikens frågor efter föreställningen. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…