onsdag 27 september 2017

Om konst och ensamhet

Den ensamma staden - Olivia Laing


När Olivia lämnar England för kärleken i New York, och han hinner ångra sig innan hon knappt kommit fram, så är den där. Ensamheten. Den där speciella ensamheten som man känner på platser där man är ensam bland massor av människor, ensamheten i en storstad där alla är på väg till eller ifrån sitt. Olivia vänder sig till konsten och finner både tröst och nya aspekter av ensamheten samt även helt nya sätt för människor att mötas på. Det handlar om stora konstnärer som Andy Warhol och Edward Hopper, det handlar om konstinriktningar samt språkfilosofi och boken är en rejäl stadsvandring i New York. 

För en konstvetare och kulturvetare av alla dess slag som dessutom inte kan få nog av resor så är detta så klart en våt dröm. Att tolka New York-knutna konstnärer genom temat ensamhet är helt genialiskt, otroligt häftigt! New York får ändå fortfarande räknas som konstens huvudstad i världen, i alla fall när det kommer till den moderna, med tanke på att allt fokus flyttades dit i och med världskrigen i Europa. Paris i all ära, men vill man se på 1900-talskonst så är det USA som gäller. Laing väver dessutom in psykologi och filosofi mellan konstdjupdykningarna och stadsvandringarna och sätter i den här kombinationen fingret på vad den moderna stadsensamheten är. De som känner mig vet att det här även är min berättelse, jag gjorde en liknande resa till en ny stad helt ensam och fann meningsfullheten i kulturen. Att läsa den här boken är som att träffa en kompis och prata över en kopp kaffe. 

Det här är dock i mitt tycke ingen bok man lånar från biblioteket och läser igenom från pärm till pärm. Jag vill ständigt rycka upp telefonen och bildgoogla tavlorna eller filmerna eller miljöerna och studera samtidigt som jag läser. Och jag menar verkligen hela tiden. Förlaget Daidalos har en fantastisk länksamling tillhörande boken som man verkligen vill följa parallellt med läsningen.

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar