Fortsätt till huvudinnehåll

I huvudet på en brottsling


Två spänningsförfattare med väldigt olika bakgrund. Christoffer Carlsson är kriminolog och Jonas Bonnier är en avhoppate från Bonnierkoncernen. Jonas har skrivit många böcker som blivit refuserade men nu har han skrivit en spänningsroman om det soektakulära helikopterrånet för några år sedan. Christoffer tänker att det finns inga perfekta brott men man kan komma jävligt nära med kite tur. Ja säger Jonas, att komma undan med rån av 39 miljoner som så försvinner trots att de grips är hyfsat nära. De rånare han intervjuat har en märkligt pragmatisk syn på sitt yrke, de åker in och ut ur fängelse men rycker medt på axlarna åt det.
Varför ville rånarna prata med Jonas? Han menar att rån är det finaste man kan göra på den kriminella banan, och ett såhär spektakulärt berömt rån skryter man gärna om.  Det är svårt att glömma helikopterrånet. En liga stjäl en helikopter, tar sig till en värdedepå och stjäl 39 miljoner och glider iväg i helikoptern omringsde av blåljus. Helt klart en poliskår på efterkälke tyvärr. Men polisen vann ändå, de greps ju till sist.
Christoffer kritiserar polisväsendet i sin roman Den blå linjen, även om han ändå hade en avsikt att ge en fin bild av polisen. Varje polis representerar en typ av polis. En är klantig, en följer regelboken punktligt och någon tycker att det är något galet med yrket. Det är ett sjukt ansvar vi lägger på poliskåren.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här .  Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott.