lördag 30 september 2017

I huvudet på en brottsling


Två spänningsförfattare med väldigt olika bakgrund. Christoffer Carlsson är kriminolog och Jonas Bonnier är en avhoppate från Bonnierkoncernen. Jonas har skrivit många böcker som blivit refuserade men nu har han skrivit en spänningsroman om det soektakulära helikopterrånet för några år sedan. Christoffer tänker att det finns inga perfekta brott men man kan komma jävligt nära med kite tur. Ja säger Jonas, att komma undan med rån av 39 miljoner som så försvinner trots att de grips är hyfsat nära. De rånare han intervjuat har en märkligt pragmatisk syn på sitt yrke, de åker in och ut ur fängelse men rycker medt på axlarna åt det.
Varför ville rånarna prata med Jonas? Han menar att rån är det finaste man kan göra på den kriminella banan, och ett såhär spektakulärt berömt rån skryter man gärna om.  Det är svårt att glömma helikopterrånet. En liga stjäl en helikopter, tar sig till en värdedepå och stjäl 39 miljoner och glider iväg i helikoptern omringsde av blåljus. Helt klart en poliskår på efterkälke tyvärr. Men polisen vann ändå, de greps ju till sist.
Christoffer kritiserar polisväsendet i sin roman Den blå linjen, även om han ändå hade en avsikt att ge en fin bild av polisen. Varje polis representerar en typ av polis. En är klantig, en följer regelboken punktligt och någon tycker att det är något galet med yrket. Det är ett sjukt ansvar vi lägger på poliskåren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar