Fortsätt till huvudinnehåll

Hetaste tipsen inför Bokmässan 2017


Min fina vän Anna proklamerar att hennes åttonde mässa som bloggare kommer att genomföras nästa vecka, och jag inser att det samma gäller för mig. År 2010 ar jag väldigt ny och halkade lite in på ett bananskal i bloggosfären då jag var på en träff med bloggare, på den tiden blyga och anonyma, på just denna mässa. Resten är historia, år 2011 var jag bloggambassadör på mässan och jag har genom bloggen funnit flera fantastiska vänner. I år blir det första gången jag är där i egenskap av press och jag är exalterad. 

Mässan är stor och spretig, det kan tyckas helt oöverkomligt och orimligt att hitta något alls, så här kommer några tips sett från en kultur- och litteraturvetare som varken är pedagog eller bibliotekarie.

Tips 1: Barn- och ungdomslitteratur


Temat för årets mässa är Bildning, ett begrepp som så klart är en kulturvetare kärt och samtidigt gör att man sliter sig i håret. Bildningsbegreppet är stort och komplicerat, ett begrepp om utveckling som konstant utvecklas, något som alla människor mer eller mindre förstår behövs men det är svårt att förklara hur och varför. Varför kunna något när allt går att googla? Ja hur ska du ens kunna googla om du inte är bildad? Ja, detta tema har onekligen för med sig en hel del programpunkter om just bildning men för mig är bra böcker för barn och ungdom en livsviktig del av bildningen så här kommer några tips.

Torsdag 10:00 Barnboken som folkbildare Seminarium 
Jag älskade böcker om kroppen och uppfinningar som liten, jag läste ingen skönlitteratur. I detta seminarium samtalar Josefine Sundström (aktuell med Sagasagor - fiffiga kroppen och finurliga knoppen), Johan Rapp (Bli Hjärnsmart - lär dig snabbare och bättre!) samt Mats Wänblad (Så funkar det! - Kroppen inifrån och ut) om just bildning för barn när det kommer till kroppen. 

Torsdag 12:00 Att illustrera faktaböcker Seminarium
Jag älskar Sarah Sheppards faktaspäckade böcker för barn, hur hon får till text och bild i ett. det är just det hon ska prata om ihop med Mats Wänblad och en annan jag avgudar, Maja Säfström, som illustrerat Fantastiska fakta om djur. Att samtalet så modereras av Elin Boardy gör liksom inget det heller. 

Fredag 11:00 Kvalitet eller kvantitet? Seminarium
Johanna Lindbäck, Pia Huss och Johanna Ringertz diskuterar den ökade utgivningen av böcker för barn och ungdom och bland annat problemet med att urskilja bra från dåligt eftersom den här litteraturen inte recenseras i samma utsträckning som vuxenlitteraturen.

Fredag 13:00 Kärlek och identitet Seminarium
Amerikanska Jennifer Niven samtalar med Johanna Lindbäck om identitet och kärlek i sina romaner, två viktiga beståndsdelar i många ungdomsromaner. Modereras av fina Tara Moshizi. 

Lördag 11:00 Livet kan börja: på gränsen mellan ung och vuxen Seminarium
Helena Dahlgren och Annika J. Nasiell talar om litteratur i olika åldersgrupper.

Lördag 11:30 Young Adult på isländska Seminarium
YA är inte vanligt på Island men Hildur Knútsdóttir skriver skräck för unga vuxna.

Tips 2: Finland 100 år

Finland blev självständigt 1917 och fyller således 100 år i år, hurra! Detta finns som ett litet sidospår på mässan där Kjell Wästö, Philip Tier, före detta presidenten Tarja Halonen med flera kommer att delta i flera punkter. Passa på att grotta ner er i några fina finska författare!

Kjell Westö syns bland annat i dessa seminarier:

Fredag 11:00 Episk Helsingforsskildring om kärlek och vänskap
Fredag 17:00 Livet - En klassfråga?
Lördag 14:30 Tolk för ett land och ett folk
Söndag 13:00 Att skriva historia

Philip Tier hittar man bland annat här:

Lördag 10:30 Om livets mening och meningslöshet
Lördag 15:00 Upplysningsidealen i litteraturen (som moderator)
Lördag 16:00 När tillvaron kantrar
Söndag 11:00 Hur kan man leva, när omvärlden känns orolig?

Och före detta president Tarja Halonen Fredag 11:00. Tyvärr ej ihop med Kjell Westö om Helsingfors ovan utan tillsammans med Jan Elisasson i ett samtal om demokrati. 

Tips 3: Irländsk tema


Bokmässan har flera små teman vid sidan av huvudtemat och ett av dessa är just irländsk litteratur. 

Fredag 14:00 Irländsk romankonst Seminarium
Sara Baume, Eimear McBride och Mike McCormack

Fredan 16:00 Irländska experiment Seminarium
Eimear McBride, Mike McCormack och Rob Doyle

Lördag 11:00 En ung irländsk författargeneration Seminarium
Sara Baume, Rob Doyle, Sally Rooney

Lördag 13:00 Den iriska lyriken Seminarium
Louis de Paor, Nuala Ní Dhomhnaill, Liam Ó Muirthile

Lördag 15:00 Minnen av Beckett och Wilde Seminarium
John Minihan, Merlin Holland
Kommentarer

  1. Tänk så fort åren går! Årets mässa känns lite som ett mellanår för mig men när man börjar kolla in programmet så finns där fina godbitar. Westö är förstås på min lista också, sedan ska jag försöka gå på flera av de irländska punkterna. Som alltid så blir det nog de överraskande och lite oplanerade samtalen som blir de bästa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med, men hittar helt klart en del när jag börjar rota. Skönt ändå att det inte är samma samma som Louisiana eller Stockholm Lit.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…