lördag 30 september 2017

Deckardrottningen löser mord på nätet


Färgglad hawaiiskjorta och ormskinnskor, det är ingen hejd på hur skön den skotska decksrdrottningen Val McDermid är.
Serien om Carol Jordan och Tony Hill är uppe i til böcker men när Val började skriva om dessa karaktärer var tanken inte att det skulle bli en serie, till exempel hade hon nog använt en verklig stad om hon visste att det skulle bli fler. Den senaste boken i serien som finns på svenska, Det svarta nätet, är nummer nio i ordningen och gandlar om troll på nätet. Framför allt om kvinnor som blir trollade ich trakasserade på internet. Det är män som trollar, Val funderar på om det kan handla om att män förr tillverkade saker och hade mer fysisk mening i världen men understryker att det så klart inte på något vis är en ursäkt.
Jag har själv inte läst något sv Val McDermid och jag är inte särdeles imponerad av deckarserier över huvudtaget men det är intressant att höra hur dessa böcker blir till. Karaktärer som utvecklas, karaktärers relationer som förändras och hur polisteamet sätts ihop. Balansen mellan de långvariga karaktärerna och varje boks emskilda handling är hårfin. Val skriver alltid de berättelser hon vill skriva, därav har hon flera serier med olika karaktärer. En berättelse får inte bli hämmad eller inte bli av på grund av karaktärer. Ibland blir det till och med fristående böcker. Det som driver henne är att hon skriver den bok hon själv vill läsa.
Val blir mäkta road av att folk säger att de inte gillar hennes böcker för de är för våldsamma. Det handlar om mord, våld är liksom oundvikligt då. Dock vill hon inte skriva våld för våldets skull och ifrågasätter alltid om hon är onödigt våldsam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar