torsdag 28 september 2017

Att illustrera faktaböckerBildningstemat fortsätter med Sarah Shepperd, Mats Wänblad, Maja Säfström och Elin Boardy som pratar om att illustrera faktaböcker för barn.
Vi börjar från början och diskuterar var idéerna kommer ifrån. Maja, som ritat böcker om djur, blev uppmanad att rita bläckfiskar. Mats, som enbart är författare till illustrerade böcker, känner igen sig i Majas historia och hänvisar till  att han är faktanörd. Sarah har fått uppmaningar om att skriva om bläckfiskar men tycker mest de liknar utomjordingar. Hon får sina idéer ifrån att snöa i än på saker, till exempel dinosaurier.Mats menar att man blir ganska fri att skissa djur, det är helt okej att sätra en snorkel på ett djur eftersom det är så absurt att ett korsettdjur har det, däremot är det dålig fakta att sätta ögon på ett djur, som kan ha ögon, men man vet inte om de har det eller inte.
Maja håller med, hon är fri att tolka hur fossiler sett ut när de levde men följer ändå tidigare avbildningar på detta. Djur alla vet hur de ser ut kan man göra oproportionerliga för att skapa stämning.Sarah jobbar mer rörigt med faktarutor, kartor och diverse gubbar som fastnat i isen. Hennes barn ifrågasätter om det verkligen är för barn eftersom någon dör på varje sida, men Sarah presenterar bara fakta. Det gick inte bra för så många polarresenärer.Mats känner sig avundsjuk på de andra som både illustrerar och skriver, det måste vara en enorm fördel. Sarah och Maja anser då att ja, och Mats borde lära sig teckna helt enkelt.
Hur faktagranskas bilder? Ja precis som text. Sarah tycker det är oerhört skönt att det inte finns bevis för vilka färger dinosaurier haft. Däremot har hon fått en illustration av flaggan på månen underkänd för att den inte stämde. Maja fick en korp backad för den såg ut som en kråka. Däremot har hon en noshörning med väldigt smala ben men det är så överdrivet att folk förstår att det inte är något försök till riktig avbildning. Mats menar att det är lite olika beroende på vad som illustreras. Om man verklugen visar tex matsmältningssystemet måste det verkligen stämma men Sarah kan lätt ha fåglar ned skridskor på sig i bakgrunden av en bild på bäverbon. Återigen är det liksom för absurt att älgar har solglasögon, men allt annat fysiologiskt stämmer.
Sarah tycker det är kämpigt att jobba med författare som vill möblera om i bilderna, men är överlag möjd över att ha en redaktör. Någon bakom i publiken piper ur sig ”tack och lov!” som då antagligen är hennes redaktör. Vidare diskuterar Maja och Mats om vikten av jämvikten mellan bild och text, ändrar man i det ena måste det andta också ändras. Mats menar att formgivare har en enorm roll och jämför dessa med fotbollsdomare. Har man inte lagt märke till domaren under matchen har hen gjort ett fantastiskt jobb.
Varför fakta? Sarah tycker det är lätt, hon gör det hon tycker är kul. Hon älskar fakta och ämnena tar aldrig slut. Öven Mats pekar på nördgenen, han älskar också fakta. Han har även en liten folkbildarsida som han tycker är kul att anamma. Maja tycker att det är lyxigt, hon älskade att gå i skolan. Hon ville inte bara rita gulliga saker efter sin utbildning utan gillar tanken på lära andra.
Efter det gär seminariet måste jag konstatera att illustratörer av faktaböcker för barn är väldigt roliga, motsatsen till många introverta vuxenförfattare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar