fredag 29 september 2017

Att gräva fram en stad på nytt


På 1390-talet fick Kalmar fick nog och bestämde sig för att jaga sjörövare. Preussen likaså. De tyska och den svenska antipiratbyråerna möts på havet, tyskarna tar Kalmars flotta tillfånga och dränker dem vilket gör Kalmarunionen vansinnig och ställer till med en enormrättsprocess.
Detta är något av det mest actionfyllda inom tidig svensk historia men nämns inte i våra historieböcker så Dick Harrison skriver således en bok om Kalmar.
Detta handlar inte om det Kalmar vi känner idag utan staden är flyttad. Däremot finns gamla Kalmar kvar, likt Pompeji finns det där. För bara 5-6 år sedan hittade man en helt ny stad tack vare att Kalmar slott ville ha nymoderniteten fjärrvärme nergrävd, man hittar då en ännu äldre stad där man senare flyttade Kalmar till.
Vad är detta ens? Harrison menar att detta fynd är oerhört viktigt för vår historia, för informationen om hur Sverige vuxit fram. Vi har råkat på en riktigt smaskig historisk gåta.
Med enorm entusiasm skådespelar Dick Harrison fram detta mysterium på ynka 20 minuter, om inte alla på detta seminarium nu är intresserade av Kalmars historia så jan de inte ha lyssnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar