måndag 19 december 2016

Kall, kall jord - Adrian McKinty

Kriminalinspektör Sean Duffy befinner sig mitt i det oroliga 80-talets Nordirland med allt vad det innebär vad gäller politiska grupper och grov brottslighet. En man hittas brutalt mördad till synes utan motiv men märkliga bevis leder Duffy och hans kollegor in i en förbjuden värld. En kvinna hittas hängd, till synes ett självmord, men hon har just fött ett barn, ett barn som inte syns till. Hon visar sig ha koppling till kända paramilitära organisationer och mordet på mannen verkar också leda åt det hållet. Sean Duffy måste ge sig ut på djupt vatten för att komma mördaren på spåret.

Jag gillar som bekant sällan deckare, speciellt nte serier som handlar om poliser, men jag är alltid beredd att ge mig när det finns något annat som intresserar så som intressanta relationer eller en intressant historisk händelse eller som i det här fallet en intensiv historisk period som Nordirlands bokiga historia. Berättelsen i sig är en vanlig spänningsberättelse, varken mer eller mindre, men det blir ett djup i och med att den sätts i den här historiska kontexten. Miljön är fantastisk och den politiska oron samt det katolska levernet är något jag inte läser om särskilt ofta. Berättandet i sig är ganska grabbigt känns det som, det är ganska hårdkokt och inga känslomässiga utsvävningar, vilket kanske kan ses som att karaktärerna är lite platta men jag tycker ändå att miljön är värd en läsning.

Recensionsbok från Modernista

Köp boken här eller här

1 kommentar:

  1. Jag läser mycket deckare och den här verkar intressant, särskilt kopplingen till konflikten i Nordirland. Modernista ger ut mycket som jag gillar.

    SvaraRadera