lördag 8 oktober 2016

Rum för resande - Hans Gunnarsson

I över fyrtio år har skylten hängt på gaveln. Britt-Mari hyr ut rum i en liten ort i Småland, där hon bor tillsammans med sin son. Rummen står tomma, den nya stora vägen leder potentiella gäster förbi huset utan möjlighet till avstickare. Dock har de nu varit med i en artikel i DN och när ett par från norr bokar ett rum hoppas Britt-Mari på en vändning.

Tilde är på väg från Gävle med sin man Josef och sin son Joel för att söka upp sin biologiska mamma. Hon vet att hon har en bror som är yngre och som mamman behöll, frågorna om hennes öde är många. Spänningarna och det förflutna kommer allt mer fram i ljuset ju närmare mötet mellan mor och dotter kommer. 

I en blandning av sparsmakade meningar med mycket laddning mellan raderna och med kvick och rytmisk dialog bygger Hans Gunnarsson i sin senaste roman upp en intrig med en väldigt osäker utgång. Britt-Mari kämpar med Tord och hans förflutna, allt eftersom berättelsen rullas ut på boksidorna så inser läsaren att allt inte riktigt står rätt till med honom. Dessutom har Tilde inte riktigt bestämt sig för om hon faktiskt ska konfrontera sin biologiska mamma eller om hon bara vill se henne. En väldigt laddad relation mellan Tilde och Josef sipprar fram i dialogen under deras bilfärd och den trånga bilen står i kontrast mot den fria landsbygden de tror att de är på väg till. Britt-Mari känns dock som allt annat än fri då hon kämpar med sitt förflutna, med barnens döde far och med hennes skuldkänslor gällande allt som skett med Tord. 

Rum för resande är en kort men ack så fulladdad roman som väcker frågor i stället för att ge svar ända in i slutet. Den sätter fingret på väldigt mycket som är kärnan i mänskliga relationer och beteende och gör i alla fall mig frustrerad över hur vi ibland behandlar de som står oss närmast, jag vill skrika åt karaktärerna att de ska sluta haka upp sig på petitesser. 

Köp boken här eller här

5 kommentarer: