Fortsätt till huvudinnehåll

Boken med den väldigt långa titeln

If I knew you were going to be this beautiful, I never would have let you go - Judy Chicurel

Katie bor i en sovande kuststad i östra USA, inte långt i från New York. Det är 70-tal och vietnamkriget är i full gång. Katie hänger gärna i hotellbaren eller med sina vänner, hon trivs med sin tillvaro men väntar ändå på något annat. Hon är adopterad och känner sig inte helt hemmahörande där hon befinner sig, men finns det något annat? Eller är det bara en del i att växa upp? Droger, alkohol, sex, fester, graviditeter, krigsveteraner blandas med en fantastisk miljö i den här crossoverromanen. 

Det tar ett tag innan en inser att den här boken inte handlar om något alls, på ett bra sätt. Berättelserna runt Katie bara flödar fram, det finns ingen röd tråd utan det är som livet i stort. Vissa människor kommer och går, andra bestå och vissa förändras. Någon lämnar bort ett barn, någon blir religiös och någon dör. Det är bara livets gång. Och jag har alltid varit svag för USAs östkust, det lummiga samhället där jag tänker mig att skrangliga bryggor sträcker sig ut i havet och svajar i vinden i det mjuka solskenet. Och kanske bjuds det på ett eller annat övergivet hotell vid strandkanten, eller ännu bättre, ett övergivet tivoli. Jag tyckte helt klart att berättaren påminde ganska mycket om berättaren i Perks of being a wallflower, den där som håller sig lite i bakgrunden och tack vare det har stor insyn i väldigt mycket. En berättare som vet lite mer än vad hon kanske borde veta. Jag gillar verkligen det här, den växer bara mer och mer. Som bokcirkelbok var den dessutom helt perfekt, fanns mycket att diskutera.


Köp boken här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Sprudlande ångest och ett författarskap som är här för att stanna

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård

En flicka som slutar prata för att hon tror inte att hon mäktar med det samtidigt som hon växer. En bror som spikar igen sin dörr, som har varit snäll men som inte längre är samma person. En mamma som är skådespelerska och vill vara i fred. En pappa som ligger orörlig på soffan. Någonstans långt där nere finns en familjesammanhållning men de är på väg mot katastrofen.

I och med sin tredje prosabok, sin andra roman, har Linda Boström Knausgård verkligen satt sin stil. Det här fantastiskt precisa och samtidigt utelämnande språket är lika slående som förut. Teman som moderskap och familjerelationer är återkommande och det handlar mycket om ensamhet, känslor, ångest, minnen och den lilla människans plats i världen. Familjerelationerna kan mer läsas mellan raderna, genom madrassen som pappan ständigt ligger på och springan under dörren till broderns stängda rum, snarare än i själva orden. Jag tycker att den frånvarande mamman är en oerhört k…