söndag 19 juni 2016

50 shades of Mr Ripley och Gone Girl

Maestra - L. S. Hilton

När en är mitt mellan boenden och inte hunnit adressändra hos alla förlag blir en mäkta förvånad när det dimper ner en bok i brevlådan. I brevet ligger alltså Maestra av L. S. Hilton som jag faktiskt dagen innan sett på nätbokhandlarna och som faktiskt intresserade mig. "Gone Girl möter Mr Ripley i en vågad thriller som är omöjlig att lägga ifrån sig." står det på framsidan. Baksidan lyder:

En konstkupp på ett av Londons Anrikaste auktionshus.
En kvinna springer barfota på Paris gator.
Ett inbrott på en lyxyacht som får oväntade konsekvenser. 
Ett brutalt mord under en bro i Rom. 

Det låter ju som en riktigt bra thriller känner jag, eller? Med i försändelsen finns dock ett litet följeblad, som det normalt gör med recensionsböcker och med stora stora STORA bokstäver står det: 

"New York Post: Årets mest erotiska bok får Femtio nyanser att framstå som Bibeln"

Vad i helvete, tänkte jag. Det står det ingenting om på boken över huvud taget? På Goodreads finns inte bokens svenska upplaga upplagd, ingen av mina vänner har varesig läst eller markerat den som att-läsa och recensionerna är antigen maxbetyg eller noll i betyg och kände att jag var tvungen att se vad detta är.

Judith Rashleigh utvärderar konst på ett av Londons mest förnäma auktionshus. Hon börjar dessutom arbeta på ett kontroversiell klubb på kvällarna för att tjäna extra pengar till sin dyra smak. Auktionshuset blir involverat i en skandal och Judith får skulden och hon tvingas fly konstvärlden. Ute i Europa jagar hon en ny tillvaro med täckmantlar, pengar och mord.

Jag kan inte påstå att jag känner mig klokare på vad det här går ut på efter att ha läst den. Det är visserligen första delen i en serie så den är så klart inte speciellt avslutande, men ändå. Det känns som en enda lång serie name dropping av konst, platser i Europa, klädmärken och förlustelser av olika slag utan att vara särskilt sammanhängande. Jag känner varken med eller emot huvudpersonen eller någon annan heller för den delen. Och varför blanda någon slags psykologisk thriller med inhopp av ingående sexuella scener? Allt känns som ett hopplock, som att man släng en massa scener i en hög, tryckt "shuffle" och gett ut det som en bok. Ingenting hänger ihop vilket leder till att den inte handlar om någonting, eller i alla fall inte om något trovärdigt. Nej, det här var verkligen ingen hit för mig, jag kommer inte läsa nästkommande delar. 

Recensionsbok från Norstedts

Köp boken här eller här

1 kommentar: