söndag 7 februari 2016

Världens första könskorrigering

The Danish girl
Regi: Tom Hooper
Manus: Lucinda Coxon, baserad på bok av David Ebershoff
Medverkande: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Wishaw m.fl
Bioaktuell och nominerad till 4 Oscar.

Konstnärsparet Gerda Wegener och Einar Wegener lever ett behagligt liv i Köpenhamn. De målar, de går på galamiddagar. Einar är väl kanske något mer framgångsrik och känd men inom honom bubblar hans riktiga jag. En dag lånar han sin frus nattlinne och inom kort stiger Lili Elbe in i deras liv. En lång kamp mot inre demoner och tvångsvård drar igång, samtidigt som Gerdas fantastiska porträtt av sin före detta man, numera fru, gör stor succé i Paris, dit paret flyttar. Men kvinnokläder och peruk räcker inte för Lili, hon åker till Tyskland på1930-talet för ödesdigra könskorrigeringar, de första man känner till i historien. 

Eddie Redmayne gör återigen en fantastik roll baserad på en verklig person, han är faktiskt en ganska stilig kvinna. Han har redan fått en Oscar för sin fantastiska tolkning av Stephen Hawking och jag tror det blir svårt i år att besegra Leonardo DiCaprios smutsiga björnslagsmålsfilm. Men jag håller väl ändå en tumme, om inte annat för transvärldens skull, det här är en berättelse att lyfta upp och ett väldigt bra exempel på att det här med kön och könstillhörighet verkligen inte är svart och vitt. Vår svenska stjärna Alicia Vikander gör ännu en fin rollprestation som resulterat i en Oscarnominering men tyvärr tror jag att konkurrensen är för hård. 

Däremot tror jag att filmen kan ha en riktig chans vad gäller kostym och scenografi för miljön är helt fantastisk. Jag älskar skildringen av både Köpenhamn och Paris, för att inte tala om kläderna de bär. 

Kärlekshistorien i sig kanske känns lite konstig, även om Gerdas kamp skildras fint så borde den kanske vara något mer komplicerad. Det hintas om lite snuddar på relationer utanför äktenskapet men hade väl gärna sett att den sexuella relationen mellan parterna komplicerades mer. Jag blev något besviken på Lilis första offentliga uppträdande, där hon efter mycket träning visar upp sitt nya jag på en stor fest som Einars släkting och ingen verkar se att det är Einar i kvinnokläder. Det känns lite märkligt att en hyfsat känd konstnär lurar konstvärlden med en klänning och en peruk, samtidigt som jag ändå tycker att det är ljuvligt. Så lite kluven där, men överlag en fin film.  


1 kommentar: