måndag 1 februari 2016

Januari 2016

Januari kanske inte gått i finkulturens tecken direkt men jag såg nyårskonserten från Wien och jag har läst mycket om konst genom tidningen Konstvärlden. Annars ser det ut som följer:

Filmer
Mad Max: Fury Road
Sicario
The Lorax
The Walk
The man from U.N.C.L.E
Spectre
12 Angry men
The Hateful Eight
The big short
The danish girl
Spotlight
Carol
Bridge of spies
Trumbo

Många bra filmer i Oscartider. The walk var väl okej, men jag tyckte dokumentären var bättre. Även om jag tror att The Revenant kommer ta hem storslam på galan så kan nog ändå Hateful eight, The big short, Danish girl, Spotlight, Carol, Bridge of spies samt Trumbo ge den en riktig match i flera kategorier. Leonardo di Caprio förtjänar väl att slutligen få en Oscar och Tom Hardy är fantastisk men tex Trumbo, spelad av Breaking bads Bryan Cranston, har en del karaktärer, Spotlight likaså.

TV-serier
The Shannara Chronicls S1E1-4
River Säsong 1
The 100 Säsong 1
Sense8 Säsong 1
X-files S10E1-2
Manhattan S1E1-9

Jag antar att det inte bara är jag som är helt till mig över att X-files är tillbaka, och det med bravur? Jag blev helt förvirrad över Shannara Chronicles, till jag insåg att de inte kör böckerna i kronologisk ordning. Både The 100 och Sense8 har sina ljusa stunder som scifi och River var faktiskt riktigt intressant.

Läsrapport:
Gång på gång är skogarna rosa - Emily Dickinson
Färjan - Mats Strandberg
Preludes and Nocturnes (Sandman 1) - Neil Gaiman
The Walking dead vol 1 - Robert Kirkman
A Little Life - Hanya Yanagihara
Samarbete med fluga - Lydia Davis
Darling River - Sara Stridsberg
Knutar och kors - Ian Rankin
Oceanen vid vägens slut - Neil Gaiman

Lyrik/dramatik: 1
Grafisk roman/Serie: 2
Länder: USA, Sverige, England, Skottland
Kvinnor/Män: 4/5
Nya / tidigare lästa författare: 5/4
Ljudbok: 1
E-bok: 0
Novellsamling: 1
Genrer: Skräck, Fantasy, Dystopi, Deckare, YA,
Böcker på engelska: 2

A little life var helt klart något utöver det vanliga, hemsk och fantastisk. Att ha läst 9 böcker årets första månad är för mig helt enormt med tanke på att jag läste typ 30 böcker förra året. Kul att jag lyckats läsa lyrik, grafisk roman och även en novellsamling. Två böcker på engelska är klart godkänt. En salig blandning av nya och gamla bekantskaper, manliga och kvinnliga författare, men är väl kanske lite besviken över den dåliga spridningen nationsmässigt sett.

1 kommentar: