Fortsätt till huvudinnehåll

Januari 2016

Januari kanske inte gått i finkulturens tecken direkt men jag såg nyårskonserten från Wien och jag har läst mycket om konst genom tidningen Konstvärlden. Annars ser det ut som följer:

Filmer
Mad Max: Fury Road
Sicario
The Lorax
The Walk
The man from U.N.C.L.E
Spectre
12 Angry men
The Hateful Eight
The big short
The danish girl
Spotlight
Carol
Bridge of spies
Trumbo

Många bra filmer i Oscartider. The walk var väl okej, men jag tyckte dokumentären var bättre. Även om jag tror att The Revenant kommer ta hem storslam på galan så kan nog ändå Hateful eight, The big short, Danish girl, Spotlight, Carol, Bridge of spies samt Trumbo ge den en riktig match i flera kategorier. Leonardo di Caprio förtjänar väl att slutligen få en Oscar och Tom Hardy är fantastisk men tex Trumbo, spelad av Breaking bads Bryan Cranston, har en del karaktärer, Spotlight likaså.

TV-serier
The Shannara Chronicls S1E1-4
River Säsong 1
The 100 Säsong 1
Sense8 Säsong 1
X-files S10E1-2
Manhattan S1E1-9

Jag antar att det inte bara är jag som är helt till mig över att X-files är tillbaka, och det med bravur? Jag blev helt förvirrad över Shannara Chronicles, till jag insåg att de inte kör böckerna i kronologisk ordning. Både The 100 och Sense8 har sina ljusa stunder som scifi och River var faktiskt riktigt intressant.

Läsrapport:
Gång på gång är skogarna rosa - Emily Dickinson
Färjan - Mats Strandberg
Preludes and Nocturnes (Sandman 1) - Neil Gaiman
The Walking dead vol 1 - Robert Kirkman
A Little Life - Hanya Yanagihara
Samarbete med fluga - Lydia Davis
Darling River - Sara Stridsberg
Knutar och kors - Ian Rankin
Oceanen vid vägens slut - Neil Gaiman

Lyrik/dramatik: 1
Grafisk roman/Serie: 2
Länder: USA, Sverige, England, Skottland
Kvinnor/Män: 4/5
Nya / tidigare lästa författare: 5/4
Ljudbok: 1
E-bok: 0
Novellsamling: 1
Genrer: Skräck, Fantasy, Dystopi, Deckare, YA,
Böcker på engelska: 2

A little life var helt klart något utöver det vanliga, hemsk och fantastisk. Att ha läst 9 böcker årets första månad är för mig helt enormt med tanke på att jag läste typ 30 böcker förra året. Kul att jag lyckats läsa lyrik, grafisk roman och även en novellsamling. Två böcker på engelska är klart godkänt. En salig blandning av nya och gamla bekantskaper, manliga och kvinnliga författare, men är väl kanske lite besviken över den dåliga spridningen nationsmässigt sett.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…