lördag 13 februari 2016

En hemsk skildring och Bob Marley blir skjuten

A brief history of seven killings - Marlon James

Den tredje december 1973 blir Bob Marley skjuten av sju tungs beväpnade män i Jamaicas huvudstad Kingston.  Han överlever och genomför den planerade fredskonserten den femte december men förövarna tillfångatas aldrig. Marlon James Man Booker-vinnare och tredje roman är ett ambitiöst tidsdokument som låter väldigt många röster visa oss Jamaicas brokiga historia. 

Jag blir faktiskt inte riktigt klok på den här boken. Den är någon slags blandning mellan en Quentin Tarantino-manus och Toni Morrissons Älskade. Språket är inget för den känsligt då det är rått och fullt av svordomar. Våld, droger och sexuella övergrepp är vardag. Dessutom är gängmedlemmarnas delar i berättelsen skrivna på någon slags jamaicansk gangsterslang som är oerhörd svår att förstå, man får till slut ge upp hoppet att förstå varenda ord och mening och i stället bara försöka få grepp om helheten. 

Jag brukar ha svårt för böcker där det inte finns trovärdiga och sympatiska karaktärer att följa och i en bok med så många olika berättare som den här borde det kanske bli svårt med det men det är inte hela sanningen. Det är någon slags helhet, inte bara det som läses mellan raderna utan det som läser mellan de olika karaktärerna som liksom är kärnan i berättelsen. Det finns en amerikansk journalist som följer den store sångaren som ibland får mig att länga efter filmen Almost famous. Det finns en CIA-agent som av någon anledning ger mig Fargo-vibbar. Det finns en jamaicansk flicka som får mig att tänka på Älskade i Toni Morrissons bok med samma namn och det finns många gängmedlemmar som någonstans bara är barn av sin tid och plats. 

Det är en otroligt häftig berättelse men den är svår och den tar tid. Jag skulle gärna se den som en TV-serie faktiskt. 

Köp boken här eller här

3 kommentarer: