Fortsätt till huvudinnehåll

Även kvinnor vill, kan och måste slåss för sitt land

Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj

2015 års Nobelpristagare i litteratur visade sig vara den vitryska reportageskribenten Svetlana Aleksijevitj, äntligen. Hon skriver inte skönlitteratur, hon skriver inte facklitteratur, hon skriver något mitt emellan, något eget, något som är precis vad som behövs. Hon gräver ner sig i kvinnornas historia, i den enskilda människans historia och ger dem en egen röst med sitt karga, pricksäkra men samtidigt fundersamma språk. Hon talar inte om för oss vad vi ska tycka eller tänka utan hon redogör för det som fanns i en sammanställning av många unika röster som samtidigt blir ett sammelsurium av händelser i historien. 

Jag väntade mitt andra barn...Jag hade redan en son som var två år och nu var jag gravid igen. Det var krig. Och min man var vid fronten. Jag åkte till mina föräldrar och gjorde...Ni fattar? Abort...Trots att det var förbjudet då...Hur skulle jag kunna föda? Omgiven av gråt och klagan...Det var ju krig! Hur skulle man kunna föda med döden runt omkring? Jag utbildade mig till krypterare och sedan skickades jag till fronten. jag ville hämnas mitt barn - hämnas för att jag inte kunnat föda henne. 

Ja jag skulle kunna öppna upp vilken sida som helst och skriva av ett citat för så bra är det. Det finns inga transportsträckor i Aleksijevitj verk, allt är relevant. Hon lyfter fram såriga fötter i för stora skor framför skildringar av stridsvagnar. Hon lyfter fram känslor, minnen, färger, dofter snarare än datum, stora slag och kända krigshjältar som den manliga historia vi är vana vid att läsa. 

Boken kom förvisso ut under mitten av 1980-talet, en kontroversiell bok i dåtida Sovjet, men den är på alla sätt aktuell idag. Medlen förändras men kriget mellan människorna består och kvinnornas roll med det. 

Det här är inte på något sätt svår litteratur, språkligt sett med tanke på att Nobelrpistagare brukar skrämma gemene man, utan det enda som är svårt här är det mänskliga lidandet och det ocensurerade reportaget om dessa arma kvinnor. 


köp boken här eller här

Kommentarer

  1. Kommer absolut att läsa någon bok med författarinnan. Böckerna verkar intressanta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…