söndag 18 oktober 2015

Även kvinnor vill, kan och måste slåss för sitt land

Kriget har inget kvinnligt ansikte - Svetlana Aleksijevitj

2015 års Nobelpristagare i litteratur visade sig vara den vitryska reportageskribenten Svetlana Aleksijevitj, äntligen. Hon skriver inte skönlitteratur, hon skriver inte facklitteratur, hon skriver något mitt emellan, något eget, något som är precis vad som behövs. Hon gräver ner sig i kvinnornas historia, i den enskilda människans historia och ger dem en egen röst med sitt karga, pricksäkra men samtidigt fundersamma språk. Hon talar inte om för oss vad vi ska tycka eller tänka utan hon redogör för det som fanns i en sammanställning av många unika röster som samtidigt blir ett sammelsurium av händelser i historien. 

Jag väntade mitt andra barn...Jag hade redan en son som var två år och nu var jag gravid igen. Det var krig. Och min man var vid fronten. Jag åkte till mina föräldrar och gjorde...Ni fattar? Abort...Trots att det var förbjudet då...Hur skulle jag kunna föda? Omgiven av gråt och klagan...Det var ju krig! Hur skulle man kunna föda med döden runt omkring? Jag utbildade mig till krypterare och sedan skickades jag till fronten. jag ville hämnas mitt barn - hämnas för att jag inte kunnat föda henne. 

Ja jag skulle kunna öppna upp vilken sida som helst och skriva av ett citat för så bra är det. Det finns inga transportsträckor i Aleksijevitj verk, allt är relevant. Hon lyfter fram såriga fötter i för stora skor framför skildringar av stridsvagnar. Hon lyfter fram känslor, minnen, färger, dofter snarare än datum, stora slag och kända krigshjältar som den manliga historia vi är vana vid att läsa. 

Boken kom förvisso ut under mitten av 1980-talet, en kontroversiell bok i dåtida Sovjet, men den är på alla sätt aktuell idag. Medlen förändras men kriget mellan människorna består och kvinnornas roll med det. 

Det här är inte på något sätt svår litteratur, språkligt sett med tanke på att Nobelrpistagare brukar skrämma gemene man, utan det enda som är svårt här är det mänskliga lidandet och det ocensurerade reportaget om dessa arma kvinnor. 


köp boken här eller här

7 kommentarer:

  1. Kommer absolut att läsa någon bok med författarinnan. Böckerna verkar intressanta.

    SvaraRadera