torsdag 11 juni 2015

Sänk momsen på digitala böcker!

Jag har länge varit en förespråkare för digitala böcker, det är smidigt, det tar mindre plats i hyllan och framför allt behöver böcker inte gå ur tryck och bli omöjliga att få tag i. Tyvärr är det fortfarande väldigt dyrt till exempel för biblioteken att låna ut e-böcker, vilket är helt befängt. Ett annat problem är att en digital bok inte räknas som en bok med 6% moms utan de är belagda med 25% moms, vilket så klart inte gör e-bokens eller ljudbokens framfart enklare. 

Idag startar en kampanj som går under hashtagen #bokvalet där författare, läsare och andra engagerar sig i att å ner momsen på digital litteratur till 6%. Mer information om kampanjen hittar du här. Där kan man även visa sitt stöd för sänkt moms till exempel genom att dela material i sina sociala medier. 

Vi lever i en tid som blir allt mer digital, varenda människa har tillgång till någon form av smart enhet som har internet och som man kan läsa/lyssna med. Vi reser mer än någonsin, flyttar runt mer än någonsin och vi vill dessutom värna mer om miljön. Det är fantastiskt skönt att kunna ta med sig ett helt bibliotek på semestern som får plats i handbagaget, det är otroligt häftigt att man kan sitta var som helst i världen och direkt få tillgång till en svensk bok att läsa och det är häftigt att kunna förhandsboka sin favoritförfattares kommande bok och få den i sin läsplatta redan samma sekund som den släpps. Dessutom tycker jag som bokbloggare och recensent att det är skönt att få recensionsböcker i digitalt format, allt för att spara på miljön och jag hoppas att det kostar förlagen mindre pengar. 

Kommer du på en enda anledning till att momsen inte ska vara samma för all litteratur? Tror inte det va. Visst vill ni betala samma moms för exakt samma innehåll? Det är jag övertygad om! Se nu till att sprida budskapet i sociala medier!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar