fredag 19 juni 2015

Kulturloggen goes Kulturresa i Sydostasien

Jag har länge drömt om att resa till ganska många olika destinationer och jag har de senaste åren försökt bocka av dessa allt eftersom. Vissa, som storstäderna, är enklare än andra. När det kommer till de lite svårare destinationerna finns Abu Simbel i Egypten, Petratemplet i Jordanien, Machu Pichu i Peru och så vidare. Och så har vi så klart Angkor, världens största religiösa byggnadskomplex med templet Angkor Wat från början tillägnat den hinduiske guden Vishnu. Angkor ligger i norra Kambodja och känns lite halvt omöjligt att inta för en storstadsturist som mig och det känns mest som en avlägsen dröm men inte länge till. Om exakt en månad, 19 juli, börjar jag min rundresa i ett av Sydostasiens länder.

Efter en alldeles för lång flygresa (ser inte fram emot det, förtränger den så länge) till Siem Reap och därefter ska jag göra följande:

* Besöka Angkorområdet med bland annat Angkor Wat, Angkor Thom, Prasat Chrung, Bayotemplet, Elefantterassen, Phimeankas och Ta Prohm. En solnedgång vid Phnom Bakheng eller Pre Rup ska också hinnas med. 

* Besöka en lokal landsby där de tillverkar kvastar och kanske ska jag lära mig att skörda eller plantera ris. Eller kanske hjälpa byborna med boskapen eller med att fiska. Det beror lite på vad de gör just den dagen. En lokal khmerlunch blir det hur som helst. 

* Besöka ett NGO-projekt som ger fattiga kvinnor arbete med att väva mattor. 

* Bli välsignad av en munk (landsreligionen är Buddhism)

* Besöka Battambang, en stad i nordvästra Kambodja bestående av fransk kolonialarkitektur, jordbruk och rubingruvor. Det blir även besök till närliggande Phnom Banan, ännu ett tempel, och klippområdet Phnom Sampeau med sina grottor. Det blir även besök på Battambangs största sevärdhet Ek Phnom-templet med fantastiska träsniderier. 

*Besöka krukmakartäta Kompong Chhnang 

*Besöka Udong som varit Kambodjas huvudstad fram till mitten av 1800-talet. 

*Besöka nuvarande huvudstaden Phnom Penh med Kungapalatset, Silverpagoden, Wat Phnom och ett besök på Choeung Ek, eller Killing fields, ett sorgligt minne efter de röda Khmererna med bland andra Pol Pot i spetsen. 

*Besöka kuststaden Kep med lite lugnare tempo, ett och annat bad i Thailandsviken och lite bokläsning på vita stränder. Hej Bungalow! Promenader och utflykter före den långa hemresan från
Phnom Penh. 

Tips av alla dess slag mottages tacksamt, nu är det bara att sätta igång med att planera vad för litteratur en ska ta med sig va? 

5 kommentarer: