söndag 7 juni 2015

Bättre bästsäljare sent än aldrig

Stoner - John Williams

Under tidigt 1900-tal beger sig bondsonen William Stoner iväg till universitetet för att få en utbildning inom jordbruk så att han kan ta över faderns gård. Efter ett tag inser dock Stoner att det inte är jordbruk han brinner för utan det är litteraturen. Han byter inriktning och blir sedan kvar på universitetet hela sitt liv. 

Vid sidan av studierna och lärarjobbet flyter Stoners liv på. Han träffar Edith som han gifter sig med och får sin fantastiska dotter Grace med. Han blir passionerat förälskad i en annan kvinna. han skriver en avhandling som inte får något genomslag. Och så hinner två världskrig passera med mycket död och förskräckelse. Romanen sträcker sig nästan över hela Stoners liv och ett vemod lägger sig genast över läsaren med tanke på stora frågor som vad meningen med livet är och vad som egentligen är livet och gör det värt att leva. Livet blir helt enkelt aldrig som man tänkt sig eller har planerat, antigen genom beslut man själv fattar eller genom handlingar som man själv aldrig kan påverka. 

Utöver att Stoners liv är en fantastisk allegori över livets essens så har den råkat ut för något så unikt som att ha blivit bortglömd och återupptäckt. I dagens stora bokflora har böcker en väldigt kort livslängd och glöms bort och slutar tryckas efter bara några år. Stoner kom ut 1965, fick fina recensioner, men nådde inte fram till läsarna. Nästan 50 år senare kom den äntligen ut på svenska, efter en riktig renässans världen över. Det är en fantastisk bok om livet och om kärleken till litteratur och det akademiska livet. 

Köp boken här eller här

9 kommentarer:

  1. Jag hade nog för höga förväntningar på den här boken, för jag tyckte att den var rätt seg, faktiskt. :/

    SvaraRadera
  2. Jag har denna som e-bok och hoppas hinna läsa den snart.

    SvaraRadera