Fortsätt till huvudinnehåll

Engelsfors the movie

Cirkeln
Regi: Levan Akin
Manus: Sara Bergmark Elfgren, Levan Akin
I rollerna: Josefin Asplund, Helene Engström, Miranda Frydman, Irma von Platen, Hanna Asp m.fl.
Baserad på boken med samma namn av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Gymnasieeleven Elias tar sitt liv på en av Engelsforsgymnasiets toaletter. Eller det är vad alla tror. När sex stycken omaka tjejer från samma gymnasieskola se den blodröda månen och förs samman av en okänd kraft inser de att det finns magi. De får också reda på att det finns onda krafter som vill förstöra världen. De måste överkomma sina sociala olikheter och sammarbeta för att de är de utvalda. De måste hitta demonernas välsignade och rädda världen. 

Precis som vin bokliga förlaga handlar filmen Cirkeln mestadels om att växa upp, om vänskap, kärlek, utanförskap och om att hitta sig själv i allt det här. I filmen handlar det till och med ännu mer om det här, då en hel del magi och teori kring detta är borttaget i filmatiseringen, vilket jag tycker är genialiskt. Det övernaturliga gör sig bättre i bokform medan karaktärerna och deras relationer kommer mer i fokus i filmen. 

Filmen är mörk och smutsig, den är avskalad ner till att handla om dessa tjejer och deras vänner och familjer. Skådespelarinsatserna är riktigt bra och det känns som om den påhittade småstaden Engelsfors faktiskt finns på riktigt. Jag hoppas innerligt att de två efterföljande romanerna i trilogin kommer att filmatiseras och bli minst lika bra som den här. Bok nummer två är faktiskt min favorit. 

Kommentarer

 1. Jag har fortfarande Nyckeln kvar att läsa, men kan faktiskt säga att jag tyckte att Eld har varit den bästa hittills. Skall absolut se filmen sedan, men jag väntar nog tills den kommer på dvd. Har faktiskt blivit att jag kikar mindre på film på bio sedan vi skaffade projektor och stor projektorduk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så är det så himla dyrt att gå på bio, 120kr per person! Och alla filmer kommer inte till småstäder som Skövde så tur att denna gick för det var trevligt :)

   Radera
 2. Jag tyckte också om filmatiseringen! :)
  Jag har hört att det inte kommer att bli någon filmatisering av de övriga två delarna. :( Synd, tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Måste se filmen, har inte hunnit med det än! Blev helt fast vid böckerna och hoppas på att tycka om filmen i alla fall nästan lika mycket!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

TemaTisdag: London

London säger ni? Ja där har jag varit och det såg ut lite så här:Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100