Fortsätt till huvudinnehåll

Ett hisnande äventyr i en unik miljö

Himlakroppar - Eleanor Catton

Walter Moody har begett sig från de brittiska öarna till Nya Zeeland för att pröva lyckan i det nya guldgrävarparadiset. Väl i hamn bestämmer han sig för att gå in på ett hotell där han hamnar i rökrummet och 12 andra herrar stirrar på honom som om han inte hade där att göra. När Moody berättar att han kommit med en båt vid namn Godspeed blir herrarna genast angelägna om att ha med honom i sitt möte. Här börjar en berättelse om en död guldgrävare, en annan som är försvunnen, en opiumlangande kines, en avsvimmad hora med klänningen full av guld och om väldigt många karaktärers intressen för varandras affärer i 1860-talets Nya Zeeland. 

Det måste vara enormt svårt att skriva en roman på 1113 sidor och göra det intressant men Catton lyckas hålla läsaren fastnaglad med sin äventyrliga och samtidigt thrilleraktiga berättelse. Nya mysterier, förhållanden, brott och försvinnanden uppdagas hela tiden och berättelsen gör en vändning gång på gång. Den man en gång litade på visar sig vara en skurk och den som svartmålats verkar haft goda skäl till sitt agerande. 

Jag har aldrig läst något liknande, det här är för mig något helt nytt. Nya Zeeland på 1800-talet i kombination med guldrush är helt enkelt något jag inte stött på men jag gillar det. Karaktärerna har blivit något mer än bara romankaraktärer, så länge som jag haft sällskap av dem, jag kommer definitivt att sakna dem när jag ger mig på nästa bok. Det kan tyckas att boken är för lång och att det finns för många karaktärer och komplicerade band dem emellan men jag kommer faktiskt inte på någon del som kunde tagits bort eller någon karaktär jag hade kunnat vara utan. Det är en långsam berättelse där det samtidigt händer något hela tiden. Det här är helt enkelt någon i en klass för sig, svår att jämföra med annat än kanske de stora realisterna på 1800-talet.


Köp boken här eller här

Kommentarer

 1. Både sidantalet och guldrush avskräcker mig. Kan man hoppas på att boken blir en tv-serie? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja TV-serie vore så perfekt, tänkte på det hela tiden! Det handlar mest om relationer och politik som i Game of Thrones, men jag tycker miljön är bra och framför allt lite ny för mig :)

   Radera
 2. Låter spännande! Kanske ngt att ladda hem till Kindlen, m tanke på sidantalet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag ska erkänna att jag läst den som e-bok trots att jag har den som "pocket" hehe men tips då att på något sätt spara karta och karaktärslistan i början så man kan gå tillbaka till dem :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Bokbloggarna på första sidan på skånskan.se

En journalist var med på bokbloggsträffen på bokmässan igår, resultatet hittar ni här

Tyvärr kom inte mitt visitkort med på bilden, men jag kom med på den andra bilden, som ensam rödtott. 

TemaTisdag: London

London säger ni? Ja där har jag varit och det såg ut lite så här:Detta inlägg är en del i Boktimmens tematisdagar, ett fristående initiativ i samband med #blogg100