måndag 2 februari 2015

Ett hisnande äventyr i en unik miljö

Himlakroppar - Eleanor Catton

Walter Moody har begett sig från de brittiska öarna till Nya Zeeland för att pröva lyckan i det nya guldgrävarparadiset. Väl i hamn bestämmer han sig för att gå in på ett hotell där han hamnar i rökrummet och 12 andra herrar stirrar på honom som om han inte hade där att göra. När Moody berättar att han kommit med en båt vid namn Godspeed blir herrarna genast angelägna om att ha med honom i sitt möte. Här börjar en berättelse om en död guldgrävare, en annan som är försvunnen, en opiumlangande kines, en avsvimmad hora med klänningen full av guld och om väldigt många karaktärers intressen för varandras affärer i 1860-talets Nya Zeeland. 

Det måste vara enormt svårt att skriva en roman på 1113 sidor och göra det intressant men Catton lyckas hålla läsaren fastnaglad med sin äventyrliga och samtidigt thrilleraktiga berättelse. Nya mysterier, förhållanden, brott och försvinnanden uppdagas hela tiden och berättelsen gör en vändning gång på gång. Den man en gång litade på visar sig vara en skurk och den som svartmålats verkar haft goda skäl till sitt agerande. 

Jag har aldrig läst något liknande, det här är för mig något helt nytt. Nya Zeeland på 1800-talet i kombination med guldrush är helt enkelt något jag inte stött på men jag gillar det. Karaktärerna har blivit något mer än bara romankaraktärer, så länge som jag haft sällskap av dem, jag kommer definitivt att sakna dem när jag ger mig på nästa bok. Det kan tyckas att boken är för lång och att det finns för många karaktärer och komplicerade band dem emellan men jag kommer faktiskt inte på någon del som kunde tagits bort eller någon karaktär jag hade kunnat vara utan. Det är en långsam berättelse där det samtidigt händer något hela tiden. Det här är helt enkelt någon i en klass för sig, svår att jämföra med annat än kanske de stora realisterna på 1800-talet.


Köp boken här eller här

6 kommentarer:

 1. Både sidantalet och guldrush avskräcker mig. Kan man hoppas på att boken blir en tv-serie? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja TV-serie vore så perfekt, tänkte på det hela tiden! Det handlar mest om relationer och politik som i Game of Thrones, men jag tycker miljön är bra och framför allt lite ny för mig :)

   Radera
 2. Låter spännande! Kanske ngt att ladda hem till Kindlen, m tanke på sidantalet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag ska erkänna att jag läst den som e-bok trots att jag har den som "pocket" hehe men tips då att på något sätt spara karta och karaktärslistan i början så man kan gå tillbaka till dem :)

   Radera