Fortsätt till huvudinnehåll

En Nobelpristagare värd priset

Nätternas gräs - Patrick Modiano

Författaren Jean minns en svunnen tid, ett svunnet Paris. Med hjälp av sin svarta anteckningsbok, full av fragmentariska noteringar, tar hans sig till platser han inte besökt på länge och till minnen han inte funderat kring på länge. Fyrtio år tidigare älskade han en mystisk kvinna som kallade sig Dannie. Hon gick under flera alias, bodde på hotell och verkade ha någon slags koppling till Marocko. Jean märkte att hon inte talade sanning men hans känslor för henne fick lögnernas vikt att kännas sekundär. Sedan försvann hon och Jean blev förhörd av polis. Vad hände Dannie och vem var hon, egentligen?

Patrick Modiano tar upp något väldigt intressant, Något som än i dag är ganska outforskat,  nämligen det här med minnet. Vad är minne, hur minns vi? Varför ser våra minnen av samma sak olika ut och vad är sanning? Som läsare måste man avgöra själv vad som egentligen hände, läsa lite mellan raderna i Jeans romantiserade återberättelse. Med avstamp i den svarta anteckningsboken flyter det förflutna fram genom Modianos fantastiska sätt att berätta med hjälp av ett bildrikt språk. 

Mina tankar går genast till Den store Gatsby med tanke på att det är en författare som berättar om en svunnen era och som på något sätt snubblar in i berättelsen om några enastående figurer. Självklart tänker jag också på Proust, inte bara för att det är Paris och Frankrike, utan även på grund av det här med minnet. Modianos bok är ganska kort, 137 sidor, så den är ju inte i närheten av lika tung som Proust, så bli inte rädda för att läsa den på grund av det. Och så är det så lart en fantastisk Parisskildring, för oss som älskar Paris. 

Köp boken här eller här. 

Boken går att lyssna på som radioföljetong fram till och med 30 januari 2015. 


Kommentarer

  1. Har precis avslutat Dora Bruder. Påminner om det du berättar om Nätternas gräs - att försöka hitta någon slags sanning med hjälp av fragment. Dora Bruder är också kort, utspelar sig i Paris under den tyska ockupationen och är så sorglig, så sorglig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Metta Karlsson23 december 2014 18:00

      Kul, den får jag ju också läsa då!

      Radera
  • zhengjx20160531
    oakley outlet
    michael kors outlet clearance
    nike blazers uk
    louis vuitton outlet stores
    gucci outlet online
    coach factory outlet online
    louboutin shoes
    nike store outlet
    cheap air jordans
    burberry outlet
    coach outlet
    louis vuitton purses
    oakley sunglasses
    louis vuitton handbags
    kate spade outlet
    christian louboutin outlet
    insanity workout
    cheap louis vuitton handbags
    louis vuitton purses
    jordan retro 8
    jordan retro 4
    cheap jordans
    michael kors purses
    cheap basketball shoes
    michael kors outlet online
    beats by dre outlet
    louis vuitton
    toms wedges
    michael kors outlet
    coach outlet online
    replica rolex watches
    designer handbags
    ray ban wayfarer
    michael kors outlet online
    toms shoes outlet online
    louis vuitton outlet
    kd 8
    abercrombie outlet
    replica rolex watches
    rolex watches

    SvaraRadera
  • raybanoutlet00116 december 2016 08:09

    michael kors handbags sale
    ray ban sunglasses
    chicago bears jerseys
    cleveland cavaliers jersey
    longchamps
    michael kors outlet
    titans jersey
    jerseys wholesale
    ralph lauren outlet
    tiffany jewellery

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig? Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in . Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig? Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder de

Sommarläsning

Idag börjar mitt lokala bibliotek med sommarlån, det vill säga att ma nfår ha böckerna i sex veckor. Jag passar på att kolal igenom de tips jag fått om Oceanien och Danmark, kollar vad som finns inne på biblioteket och kommer fram till följande lista som ska lånas hem idag: - Sonya Hartnett - Torsdagsbarn (ungdomsbok, australiensisk författarinna, den sista boken i ALMA-utmaningen) - Christian Jungersen - Undantaget (dansk författare, en bok som man inte ska kunna lägga ifrån sig) - Janet Frame - En ängel vid mitt bord (författare från Nya Zeeland, självbiografisk bok) - John Marsden - I morgon när kriget kom (australiensisk författare, ungdomsbok, dystopi?) - Jette Kaarsbol - Den stängda boken (dansk författarinna, historisk roman) - Peter Hoeg - De kanske lämpade (dansk författare) Får in en hel del utmaningar där känner jag. Det blir en tur till biblioteket på lunchen! UPPDATERING: Peter Hoeg fick stanna kvar på biblioteket, däremot kom alla andra med hem, plus Människo