tisdag 23 december 2014

Det var nog inte bättre förr.

Babels Hus - P C Jersild

Primus Svensson får en hjärtinfarkt och tas n på Enskede sjukhus. Hans enda levande familj är sonen Bernt som han inte har träffat på flera år, de kommer inte riktigt överens. Primus vill heller inte riktigt störa Bernt i hans viktiga arbete som läkemedelsförsäljare. Efter många veckor på sjukhus får Primus komma hem, allt för att återigen åka in med gallstensproblem. Samtidigt skildras hela sjukhusapparaten med överläkaren, läkarstudenter, nattsköterskor, bibliotekarier, vaktmästare och andra patienter. 

I sin kanske mest kända bok har P C Jersild, som också själv är läkare, på ett skönlitterärt, men samtidigt dokumentärt, skildrat hur sjukvården såg ut i slutet av 1970-talet i Stockholm. Beskrivningar av sjukhusmiljön ges stort utrymme samtidigt som karaktärerna, deras historia och relationer, vävs ihop på ett smart och lite thrillerartat sätt. Primus står så klart i centrum men man får till exempel möta studenten Martina och en alkoholiserad småfifflare, som då är Primus son Bernt. Berättelserna vävs ihop på ett smart och ibland helt oväntat sätt och det är otroligt häftigt. Det kan till exempel handla om någon som plötsligt ser Primus i något sammanhang eller som senare i romanen visar sig ha en koppling till Primus som man aldrig hade kunnat ana. 

Tyvärr är den här boken minst lika aktuell idag, ur ett vårdkritiskt perspektiv. Det är personalbrist, man vet inte hur man hanterar sjukskriven personal, patienter hamnar i korridorer på grund av platsbrist eller en sköterska som jobbat i ett dygn i sträck och så all denna byråkrati som ibland tyvärr blir till en patients nackdel. Ingen vill ansvara för patienten, hen tillhör inte längre intensiven men kan heller inte läggas in på någon annan avdelning eftersom han egentligen då ska flyttas till annat sjukhus men är för sjuk för flytt. Det handlar också mycket om språk och kommunikation. Det är inte alltid lätt att förstå vad läkarna pratar om med sina termer och det är kanske inte alltid lätt att förklara vad man har för problem för att få rätt hjälp. Det är heller inte helt enkelt att berätta för någon att denne ska dö. Den här boken håller riktigt bra även idag, ett riktigt bra svenskt sjukhusdrama. 

Köp boken här eller här.1 kommentar:

  1. Denna läste jag för länge sedan och tyckte att den var väldigt bra.

    SvaraRadera