söndag 23 november 2014

En ny operastjärna på uppgång

kungligaoperan.se
Madama Butterfly
Musik: Giacomo Puccini
Text: Luigi Illica och Giuseppe Giacosa
Regi: Kirsten Harms
Dirigent: Lawrence Renes
I Rollerna: Asmik Grigorian (Madame Butterfly), Daniel Johansson (B. F. Pinkerton) m.fl.
Direktsändning från Kungliga Operan i Stockholm på Odeon, Kulturhuset i Skövde 21/11 2014. 

Marinofficeren B. F. Pinkerton befinner sig i Japan och är sugen på kärleken. Genom en bröllopsmäklare hittar an både boende och en ung brud att förlusta sig med. Den unga Butterfly tvekar, men hon förälskar sig i Pinkerton och vill inte gå tillbaka till livet som geisha. Butterfly förskjuts för alltid av sin släkt för att ha förrått sin religion och sitt ursprung. När Butterfly sedan överges av sin amerikanske officer blir hon förkrossad och väntar år ut och år in på hans återkomst. Det han inte vet är att han har en son. När Pinkerton till slut återvänder med sitt dåliga samvete är det redan för sent, han har gift om sig med en amerikanska och de vill ta med Butterflys sn tillbaka till Amerika. Sorgen krossar Butterfly som ser döden som sin enda utväg. 

kungligaoperan.se
Berättelsen om Butterlys tragiska öde är oerhört gripande och Asmik Grigorian gör en otrolig gestaltning. Vilken fantastisk känsla hon har, både i sin röst och i sitt uttryck på scenen. Rollen som Butterfly är stor, hon är på scenen mest hela tiden genom hela operan, och Asmik blir bara bättre och bättre för varje scen, ända in i dödscenen. Före föreställningen berättas det att Asmik är född in i rollen son Butterfly, då hennes föräldrar spelade den mot varandra då de väntade henne samt att hon spelat Butterflys barn. Hon är helt klart en blivande operastjärna.

Många andra gör en bra insats, Daniel Johanssons Pinkerton växer också allt eftersom och det bedårande rufsiga lilla barnet (John Österlund) är fantastiskt duktig. Jag fäller faktiskt en liten glädjetår då barnet kommer in och bugar efter föreställningens slut.

Madama Butterfly hade premiär så nyligen som 8:e november och går att se på Kungliga operan fram till nästa sommar.
2 kommentarer: