Fortsätt till huvudinnehåll

11 månader med köpstopp

Ja nu har jag snart klarat mig utan att köpa eller låna en enda bok på ett helt år och det har verkligen fungerat hur bra som helst. Men nu när julhandeln satt igång på allvar så börjar ju önskelistor dyka upp och som den listnörd en bokmal av naturen är kan jag inte låta bli att börja fundera över vad jag missat i litteraturväg 2014. 

Storfavoriten Sara Stridsberg släppte nytt i höst och jag kan inte vänta med att slänga mig över hennes Beckomberga, även om jag fortfarande har Darling River sparad i hyllan. 

Landsmannen Sjón utkom med en bok om tidigt 1900-tal i Reykjavik där både spanska sjukan och homosexualitet får stort utrymme. Jag kan bara inte bestämma mig för om jag vågar läsa den på isländska eller fega ur med den svenska översättningen som heter Máni Steinn: Pojken som inte fanns

Årets Nobelpristagare i litteratur Patrick Modiano kände jag inte till tidigare men det kanske vore på sin plats att testa. "Vemodiga Parisskildringar" borde passa mig perfekt, som älskar Paris. 

En av årets absolut största sensationer måste väl ändå varit Stoner av John Williams? Alla verkar ha läst och älskat. 

En dag var en stor snackis då jag började blogga och nu har David Nicholls utkommit med en ny bok som heter Vi. Jag är i högsta grad intresserad. 

Nattfilm av Marisha Pessl fångade mig direkt tack vare hype i sociala medier, trots sin tegelstensform. 

På tal om tegelstenar, den franska succén Sanningen om fallet Harry Quebert av Jöel Dicker är en annan bok som lockar. 

Eleanor & Park av Rainbow Rowell har jag hört mycket gott om också.

Årets vinnare av Baleys prize for women, A Girl Is a Half-Formed Thing av Eimear McBride har jag också satt upp på önskelistan

Har ni fler tips på vad jag missat under 2014?

Kommentarer

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Två bra seriealbum är Mitt dåliga samvete av Stina Hjelm och Lilla Berlin 1 och 2 av Ellen Ekman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serier har faktiskt inte i nått i stoppet men jag har inte köpt så mycket ändå, dessa ska jag definitivt lägga på minnet!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hjälp, jag är rädd!

Jag har funderat rätt mycket på det här med vad som skrämmer mig och vad som skrämmer andra vad gäller fiktion. Jag menar alltså sådant som är utanför den verkliga världen, bortsett från vidriga mördare, våldtäktsmän och annat som givetvis är skrämmande men tyvärr en del av vår verklighet. Många kan inte läsa skräck för att de inte kan sova eller vara ensamma hemma efteråt. Men vad skrämmer då mig?
Jag har inte direkt svårt för att se på skräckfilm, jag brukar inte bli så rädd. Böcker kan ha en tendens att vara något värre eftersom de på ett annat sätt är inne i ens huvud, men jag sovgott om nätterna när jag läste till exempel Låt den rätte komma in. Jag blir något mer rädd av filmer där man inte får se det hemska, men i de flesta filmer får man ju se till slut ändå och det förstör. Jag gillar att läsa och se filmer om det övernaturliga och det utomjordliga men skrämmer det mig?
Jag tror inte på andar och spöken så det skrämmer mig inte i världen utanför fiktionen. Dock betyder det int…

Födelsedagspresent

Jag unnar mig en liten födelsedagspresent till mig själv, nämligen två muggar från Penguins classics-serien. Många fina klassiker att välja på en till slut blev det Dostojevkis Brott och straff samt Svindlande höjder av Emily Brontë. De finns att beställa på adlibris.com men där finns det inga bilder på muggarna och jag hittade inte Brott och straff där. Fick i stället beställa från Papercut.

Julkalenderbloggstafetten Lucka 5

Sanningen om fallet Harry Quebert - Joël Dicker

Författaren Marcus Goldman har skrivkramp och ett överhängande hot om stämning från förlaget om han inte kommer in med ett manus omgående. Samtidigt hittas kvarlevorna efter Nola Kellergan efter 33 år i författaren Harry Queberts trädgård. Harry är före detta lärare, mentor och god vän till Marcus som bestämmer sig för att åka till den lilla staden Aurora och reda ut händelserna kring Nolas försvinnande och död. Harry verkar ha haft en relation med Nola som var blott 15 år gammal men det verkar varit äkta kärlek. Har Harry mördat Nola? Eller var det någon av alla de andra männen hon verkar haft en relation med? Vad är det för mörka hemligheter Nola burit på? Och hur lämpligt är det att Marcus gör sin egen utredning samtidigt som han skriver boken om händelserna, Sanningen om fallet Harry Quebert?
Det finns dussindeckare om handlar om poliser, det finns spänningsromaner som får läsaren att hålla andan av tempot, det finns mörka thrillers…