fredag 19 september 2014

Ur led är konsten

Vad jag älskade - Siri Hustvedt 

När Leo går på ett av New Yorks häftiga gallerier hittar han en tavla av en okänd konstnär som han inte riktigt kan släppa. Den gestaltar till synes en kvinna men efter lite beskådan ser han att det fins tre kvinnor i bilden. Han blir så tagen av tavlan att han köper den och söker sedan upp konstnären. En berättelse som sträcker sig över ett kvarts sekel tar sin början där vänskap, kärlek, sorg, förvirring, desperation och konst försöker dela på uppmärksamheten. Leo och hans fru Erica blir goda vänner med konstnären Bill och hans fru Lucille. De får barn samtidigt, Matthew och Mark, och de bor i samma byggnad på lower Manhattan. En dag händer så det som inte får hända, det ofattbara, och inget kommer att vara sig likt någonsin igen. 

Det jag initial tycker otroligt mycket om med den här boken är den stora plats som konsten tar upp. Existerande konstnärer diskuteras och påhittade konstverk målas upp med ett fantastiskt bildspråk så att man verkligen kan se tavlan framför sig. Visst kan det bli lite väl pretentiöst ibland med dessa superintellektuella människor men det är helt okej. Boken består av tre ganska skilda delar som gör att den verkligen känns som en skildring av en hel livstid. Jag har otroligt svårt att komma in i att berättaren är en man, jag vet inte riktigt varför. Det är den första bok jag läser av Hustvedt och jag har alltid fått för mig att hon skriver starka kvinnobilder så jag har nog hakat upp mig på det. 

Den här boken påminner mig faktiskt om en gång då jag lyssnade på Lionel Shriver, ni vet kvinnan som skrev den där fantastiskt hemska boken Vi måste prata om Kevin. Hon berättade att när hon stod i valet och kvalet om att skaffa barn eller ej så tänkte hon sig det vidrigaste som kunde hända och skrev ihop karaktären Kevin. Jag får lite samma känsla av Hustvedts bok, att det är att utforska hur det är att leva med det där barnet som bara blir värre och värre hur mycket man än älskar det, även om nu Siri och hennes man Paul Auster faktiskt har en dotter. Det är dock inte allt boken handlar om men det är en väsentlig del, i alla fall i del två och tre. 

Köp boken här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar